Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2010. December 17. 17:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Három település kapott „Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet”

Három település kapott „Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet”

A megyei közgyűlés ülése előtt került sor az „Idősbarát Önkormányzat Elismerő Cím” 2010. évi díjazottjainak köszöntésére. Ebben az évben három település vezetője, képviselője vehetett át díszoklevelet dr. Szakács Imrétől

Az elismerő cím csak olyan települési önkormányzatoknak (kivéve a megyei jogú városokat) adományozható, amelyek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben megfogalmazott kötelező időskori szociális ellátó rendszert működtetik, ezen felül a korosztályi civil szerveződés támogatásában is példás tevékenységet fejt ki.

Bősárkány Nagyközség Önkormányzata

A községben a lakosság 21%-a időskorú, közülük minden második 70 év feletti. Az időskorúak számán belül emelkedik az idősebb korcsoportok aránya, valamint az egyedül, hozzátartozók nélkül élők száma. A településen élő idősek zöme tsz-nyugdíjas vagy háziipari nyugdíjas, ők aktív korukban is az átlagos fizetések töredékét kapták. Ebből következően a nyugdíjuk is minimál-nyugdíj, melyből a lakás fenntartási- és rezsiköltségeinek kifizetését követően megélhetésre és gyógyszerköltségekre már egyre kevesebb marad.
Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy az egészségügyi ellátást az idősek helyben kapják meg, a szakellátáshoz való hozzájutás, a hivatalos ügyek intézése számukra is elérhető legyen. A képviselő testület készített egy szociális koncepciót, mely alapján a szociális ellátást biztosító intézményi hálózaton (helyi Gondozási Központ, kónyi Családsegítő Szolgálati Társulás, Csornai Többcélú Kistérségi Társulás) keresztül gondoskodik az időseket érintő kötelező feladatok ellátásáról. Ezek a kötelező feladatok: a házi segítségnyújtás, az étkeztetés, a családsegítés, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, ez utóbbit 80 fő veszi igénybe.
Emellett az önkormányzat olyan önként vállalt feladatokat is ellát, melyek nagyban megkönnyítik az idősek életét. Ezek a feladatok a következőek:
- Nappali ellátás: ezt a feladatot az önkormányzat a Gondozási és Egészségügyi Szolgálat útján látja el, 18 fő veszi igénybe a szolgáltatást.
- Idősek klubja: Az idősek klubja az önmagukat csak részben ellátni képes idősek napközbeni gondozását szolgálja. Az intézmény biztosít háromszori étkezést, egészségügyi alapellátást helyben, elősegíti a szakellátáshoz való hozzájutást, a hivatalos ügyek intézését, szabadidős programokat szervez, biztosítja a személyi higiéné illetve a személyes ruházat tisztításának lehetőségét, a pszichés gondozást.
A gépjármű beszerzése révén lehetővé vált az idősek klubjának látogatása olyan idős emberek számára is, akik életkoruk, egészségi állapotuk miatt e szolgáltatást nem tudták igénybe venni. A meleg étel szintén gépjárművel kerül kiszállításra.
- Kötelező közszolgáltatás díjának átvállalása: az önkormányzat ingyenesen biztosítja a hulladékgyűjtő edényzetet és fizeti a havi térítési díjat, ezt a községben rendszeresen 1100 fő veszi igénybe, ebből 285 fő időskorú.
- Egészségügyi szakrendelésre szállítás, szakellátás helyben történő biztosítása: a gépjármű beszerzésével az idős és mozgáskorlátozott személyek orvoshoz, szakrendelésre szállítása is biztosítottá vált. A megyében egyedül a községben biztosítják a háziorvosok által előírt esetekben a laborvizsgálathoz szükséges vérvételt, amely során szakképzett laborasszisztens az idősek lakásán végzi a vizsgálatot, veszi le a vért és szállítja a központi laborba.
- Idősek otthoni terheinek átvállalása, udvar, kerítésen kívüli közterület gondozása: ezt a feladatot önkormányzati intézmény működtetésével látja el a község.
- Közösségi programok szervezése:
A Művelődési Ház a Vöröskereszt helyi szervezetévek karöltve minden évben programokat, ünnepségeket szervez az idősek részére, ahol az iskola, óvoda műsora után van lehetőség a vendéglőben egy szerény vendéglátással a közös ünneplésre, beszélgetésre.

Rábapordány Község Önkormányzata

Rábapordányban 14 évvel ezelőtt jött létre a nyugdíjas klub, az akkori polgármester és a képviselő testület támogatásával. A klub megalakulása előtt az Öregek Napközi Otthona működött, amely azonban 1998-ban megszűnt. A nyugdíjas klub létszáma 30-40 fő között mozog. A tagok aktív résztvevői, szereplői a községi rendezvényeknek (falunap, lovas nap, virtus vetélkedő, adventi gyertyagyújtások) és a nemzeti ünnepeknek. A település határain kívül is számos alkalommal mutatkoztak be műsorukkal, részt vettek a rábacsécsényi Tavaszi Fesztiválon, a győri Városháza dísztermében a karácsonyváró koncerten, a soproni Nyugdíjas fesztiválon, valamint a „Rábapartiak Partija” nevű rendezvényen, ahol kilenc, Rába előtaggal kezdődő Győr-Moson-Sopron megyei település vett részt. Az önkormányzat nagyban segíti a nyugdíjas klub működését, például a rendezvényekre az önkormányzat kisbusza és Pásztorné Szakács Gabriella polgármester viszi a nyugdíjas klub tagjait. Ha szükséges, a kisbusszal orvoshoz is viszik az időseket. A nyugdíjas klub minden évben kap önkormányzati támogatást, emellett a hivatalos levelezésben is segítséget nyújtanak. Az önkormányzat átvállalja a 70 év feletti házaspárok esetében a szemétszállítás díját. Az önkormányzat minden ősszel nyugdíjas találkozót szervez, melyen a meghívott előadók mellett az óvodások, iskolások, a nyugdíjas klub tagjai és az ifjúsági klub tagjai adnak műsort. A polgármester minden alkalommal felköszönti a kerek házassági évfordulójukat ünneplő idős házaspárokat.
Az önkormányzat minden évben egészségnapot szervez, ahol ingyenes szűréseken vehetnek részt a lakosok, megismerkedhetnek az egészséges táplálkozás alapjaival és kímélő tornát is végezhetnek. A szociális ellátást, a jelzőrendszeres segítségnyújtást és szociális étkeztetést a beledi Egyesített Szociális Központ útján láttatja el az önkormányzat, a beledi önkormányzattal kötött megállapodás alapján. Az ételeket a Napközi Otthonos Óvoda konyhájában készítik, az idősekhez pedig kiszállítják.
A rábapordányi önkormányzat dolgozói megbecsüléssel figyelik a településen élő nyugdíjasok életkörülményeit. Kérés nélkül is segítségükre sietnek a rászorulóknak, és türelemmel meghallgatják az idős emberek problémáit.

Öttevény Község Önkormányzata

Öttevényen két nyugdíjas civil szervezet is működik, melyet évről-évre jelentős összeggel támogat az önkormányzat. Ebből a támogatásból különféle programokat valósítanak meg az egyesületek. A település vezetői számára fontos az idősek megbecsülése és tisztelete. Minden évben október utolsó vasárnapján megrendezésre kerül a településen az idősek napja. Erre az eseményre minden 65 év feletti lakost meghívnak, és színvonalas műsorral kedveskednek az időseknek. Karácsonykor a 75 év felettiek vásárlási utalványt (korábban ajándékcsomagot) kapnak, melyet a képviselő testület tagjai személyesen adnak át az időseknek. 2005-ben Öttevény település gesztorságával megalakult a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, melyben 22 település vett részt. Öttevényen 120 rászorult lakos élt ezzel a lehetőséggel. A finanszírozás megvonása miatt sajnos abbamaradt ez a program, de az önkormányzat tervezi a rendszer továbbműködtetését, akár saját forrásból is. Az önkormányzat ingyenes gyógyászati segédeszközt biztosít a mozgáskorlátozottaknak. A településen működik a szociális étkeztetés és gondozás rendszere. A polgármester minden 80. évét betöltő idős embert személyesen felköszönt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.