Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Január 08. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Háromévesen még nem beszélnek

Háromévesen még nem beszélnek

Egy nemrég közzétett brit kutatás szerint sok kisgyerek tölti be úgy a harmadik életévét, hogy még nem kezdett el beszélni. Köztük is nagyobb arányban vannak a fiúk, mint a lányok.

Szakértők szerint a kisgyermekek átlagosan 10-11 hónapos koruk körül mondják ki az első szavakat, 2-3 éves korukra pedig mintegy 300 szót, köztük mellékneveket és szószerkezeteket használtak. Egy, a brit I CAN jótékonysági szervezet megbízásából készült felmérés szerint azonban a brit gyerekek jelentős, mintegy 4 százaléka tölti be úgy harmadik életévét, hogy még egyáltalán nem beszél.

Az ezer kisgyermekes szülő megkérdezésével készült felmérés eredményei szerint a fiúk körében kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy a gyerek nem kezd el három éves kora előtt beszélni, mint a lányok esetében. Ugyanakkor a kutatás szerint ennek előfordulása arányában a dolgozó és otthon lévő szülők gyermekei között nem mutatható ki szignifikáns különbség.

Szintén a lányok elsőbbségére világított rá a YouGov kutatása, amely szerint kilenc hónapos koruk elérése előtt a lányok 34, a fiúk 27 százaléka mondja ki első szavait, míg egy éves korára a lányok 20, a fiúk 16 százaléka képes egyszerűbb szókapcsolatokat alkotni. A több mint ezer 1 és 7 éves kor közötti gyermekekkel rendelkező szülők megkérdezésével készült kutatás szerint átlagosan hatból egy szülő tapasztalt beszédfejlődési nehézségét, de ez az arány a fiús szülők esetében négyből egy.

A kutatás szerint egyébként a brit szülők 95 százaléka emlékszik gyermeke első szavára. A legtöbb gyermek valamely szülője nevét mondta ki először. Az anya, apa és ezek becézett formái mellett sokan a cica, autó vagy nem szavakat használták, de előfordult olyan is, hogy a kicsi a sör, bigyó vagy porszívó szavak angol megfelelőjét mondta ki elsőként. (pr)

www.patikamagazin.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el