Városlista
2023. december 6, szerda - Miklós

Hírek

2013. Január 26. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: mno.hu

Hasmenéses fertőzést okozhat a felesleges antibiotikum-kezelés

Hasmenéses fertőzést okozhat a felesleges antibiotikum-kezelés

Az egészségügyi hatóságok régóta óva intenek a túlzott antibiotikum-használattól, ami növelheti a halálos fertőzések előfordulását. Az antibiotikumok ugyanis nem válogatnak: kiirtják a jótékony bélbaktériumokat is, ez pedig az erősebb fertőző baktériumok elszaporodását okozhatja.

A legújabb kutatások szerint sok hasmenéses gyomorfertőzésben szenvedő páciens a felírt antibiotikum-kúra miatt esik vissza újra és újra.

A Clostridium difficile, avagy CDF (a Clostridium törzsbe tartozó, a Gram-festés után kékre/lilára színeződő baktérium) leggyakrabban az antibiotikum-kúrán lévő, illetve kórházban ápolt betegeket támadja meg, és időnként olyan súlyos hasmenéses tüneteket okoz, amelyek akár végzetesek is lehetnek a beteg számára. Ez az egyik leggyakoribb kórházi fertőzés.

A Minneapolisi Veterán Egészségügyi Központ tudósainak vizsgálatai szerint a C. difficilével fertőzöttek 57 százaléka kap antibiotikumot a kezelés során. Közülük 77 százalék azoknak az aránya, akik legalább egy plusz dózis gyógyszert kaptak, 26 százalékukat pedig teljesen feleslegesen kezelték antibiotikumokkal. A vizsgálatot végző tudósok szerint az orvosok gyakran írnak fel antibiotikumot a műtétek utáni fertőzések elkerülésére és a húgyúti betegségek, valamint a tüdőgyulladás kezelésére, még akkor is, ha nincs egyértelmű bizonyíték a betegségek és fertőzések jelenlétére.

„A mostani kutatás akár figyelmeztetés is lehet az orvosoknak és pácienseknek, hogy tényleg csak akkor használjanak antibiotikumokat, amikor arra valóban szükség van, különösen azokban az esetekben, ha a beteg már átesett a CDF-fertőzésen” – nyilatkozta dr. Megan Shaughnessy, a kutatás vezetője. „A C. difficilés betegek esetében ugyanis rendkívül magas az újrafertőződés esélye az antibiotikum kezelés után, így nagy körültekintéssel kell eljárni a pácienseknek a kezelésekor.”

A kutatás részletes leírása az Infection Control and Hospital című tudományos szaklap februári számában lesz olvasható.

Címkék: antibiotikum, hasmenés

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.

2023. December 04. 09:59, hétfő | Életmód

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Életmód

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).