Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Szeptember 11. 18:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír/Kék Duna Rádió

Hat hulladékudvaron és négy benzinkúton gyűjtik már a sütőolajat Győrben is

Hat hulladékudvaron és négy benzinkúton gyűjtik már a sütőolajat Győrben is

Már Győrben is több helyen leadhatjuk a használt sütőolajat. A GYŐR-SZOL hat győri és 43 térségi hulladékudvarában és négy győri MOL benzinkútnál is gyűjtik az étolajat.

A használt sütőolajból feldolgozás után bioüzemanyag készül, a Rossi Biofuel komáromi üzemében. Idehaza évente több tízezer tonna étolajat használunk fel. Sokan egyszerűen a lefolyóba öntik, pedig egyetlen csepp használt sütőolaj akár ezer liter élővizet is tönkre tehet, ezért különösen fontos a környezettudatos gondolkodás - írja a Kék Duna Rádió honlapja.

Igény esetén társasházakba, óvodákba is kihelyeznek azokból a 60 literes hordókból, amiben kisebb közösségek gyűjthetik a használt sütőolajat. Az érdeklődők a 36 30 9474 366 telefonszámon, vagy a mary29@t-online.hu e-mail címen kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. A használt étolaj a csatornában kihűl, reakcióba lép a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoz. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi és a közcsatornacsöveket egyaránt. A rendkívüli dugulás elhárítás és a csatornajavítás költségei az ingatlanon belül lévő házi szennyvízhálózaton és a közcsatornán egyaránt jelentkeznek.

A használt étolaj a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

Győrben a következő helyeken adhatjuk le a használt sütőolajat:

Győr-Szol, Nép utca
Győr-Szol, Pápai út
Győr-Szol, Ötház utca
Győr-Szol, Reptéri út
Győr-Szol, Szitásdomb utca
Győr-Szol, Homoksori utca
MOL, Nagy Imre út
MOL, Fehérvári út
MOL, Budai út
MOL, Galántai út

Címkék: győr-szol

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.