Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. December 09. 09:59, vasárnap | Helyi sport
Forrás: Áldozó István

Hatalmas meccs volt lányok

Hatalmas meccs volt lányok

Kézilabdás lányaink a csoport utolsó meccsén az olimpiai bronzérmes spanyolok ellen léptek pályára és végig vezetve 32-31 arányú győzelmet arattak.

A spanyol válogatott vitathatatlanul a világ élvonalába tartozik. Kapuját a lapos és félmagas lövéseket kitűnően hárító Silvia Navarro védi, aki a korábbi meccseken kiválóan szerepelt. Az ibériai csapat jobb oldalán a villámgyors, jól cselező és gólerős Carmen Martint találjuk, míg középen Begona Fernandez és Beatriz Fernandez riogatja az ellenfeleket. A hispánok legnagyobb sztárja a nemrégen honosított, portugál származású Alexandrina Barbosa, aki az Itxaco játékosaként már sokszor tört borsot honfitársaink orra alá. A Ferencvárosban játszó Nerea Pena is nemzetközileg elismert klasszis. S akkor még nem említettem Marta Manguet, aki a 11 évvel ezelőtti, Győrben rendezett Junior Kézilabda Világbajnokságon már megmutatta magát. Szóval csupa nagy nevekből álló csapat, ráadásul szervezett és fegyelmezett gárda benyomását kelti. Az ibériai csapatnak azonban volt egy hiányzója is: az elsőszámú irányító, Macarena Aguilar Diaz sérülés miatt nem tudta vállalni a mieink elleni összecsapást. A spanyolok az első két csoportmeccsen a németek és a horvátok ellen a végjátékban fordították maguk javára a mérkőzést, tehát látható, hogy erőnlétileg is rendben vannak. A magyar lányok azonban szenzációs napot fogtak ki, így az esélyesebbnek tartott ellenfelet izgalmas csatában, ám kétséget sem hagyva legyőzték.
Görbiczék szenzációsan indítottak, a harmadik percben már 4-0-t mutatott az eredményjelző, természetesen a mi javunkra. A spanyol szövetségi kapitány hiába kért időt, a magyar csapat sokáig magabiztosan őrizte előnyét. A félidő közepétől az ibériaiak elkezdtek felzárkózni, sőt 12-12-nél utolértek minket. Leányaink azonban rátettek még egy lapáttal, így 17-14-es vezetéssel vonultunk az öltözőbe. A második félidő nagy részén is tartotta csapatunk a 3-4 gólos előnyt, a 35. perben 20-16-ra, a 41. perben 24-20-ra vezettünk. Amikor az ellenfél 26-25-re felzárkózott, már markoltam a fotel karfáját, ám Tomori Zsuzsanna és Rédei-Soós Viktória keze mindig a legjobb pillanatban sült el. Az 57. perben 32-28-as magyar előnyt mutatott az eredményjelző, így már biztosak lehettünk a győzelemben. A vége 32-31 lett ide. Azt hiszem, ez az EB egyik nagy szenzációja. Milyen jó érzés, hogy a nevünkhöz fűződik.
Miben nőttünk tegnap a spanyolok fölé?
Elsősorban kapusteljesítményben. Nagyon boldogan írom le, hogy tegnap Herr Orsolya messze jobban védett, mint Navarro vagy Gonzalez. Orsi a ziccereket, az átlövéseket és a szélső lövéseket is biztosan fogta, nem hiába skandálta nevét a magyar szurkolótábor. Védekezésünk főleg a meccs elején volt szenzációs. Egy gyors csapat ellen a zárt, hatosfalas védekezés az üdvözítő, ám egyáltalán nem voltak passzívak bekkelő játékosaink. Sőt, bátran kilépegettek a falból, elbizonytalanítva ezzel az ellenfelet. Később, részben a mindkét oldalon történt gyakori kiállítások miatt, a védekezés veszített hatékonyságából, ekkor azonban a támadó szekció vette át a vezérszerepet. Szebbnél-szebb gólokat lőttünk; átlövésekből, indításokból, betörésekből, beállósnak bejátszott labdákból és hetesekből is utat találtunk a spanyol kapuba. A mezőny legjobbja a végül egy tucat gólig jutó Tomori Zsuzsanna lett, aki felső sarokba eresztett bombáival őrületbe kergette az ibériai kapusokat. Igen, Zsuzsi felismerte Navarro gyengéjét, így 80% feletti lövési statisztikával világklasszis teljesítményt nyújtott. Öröm volt nézni, hogy a gyors spanyolokat milyen ügyesen átjátszottuk, a jól cselező Rédei-Soós Viktória is öt gól ért el. De két irányítónk Görbicz Anita és Szucsánszky Zita is sok veszélyt jelentett az ibériaiak kapujára. S a németek elleni összecsapáshoz hasonlóan ezúttal is helyzetbe tudtuk hozni beállósunkat, Szamoránsky Piroskát. Szerencsére Vérten Orsolya is jó formában játszott, s a második félidő közepén helyére küldött Vincze Melinda is lelkesen küzdött. Ennyi jó teljesítménynek csak a győzelem lehetett a következménye. Azt hiszem, nagy skalpot gyűjtöttünk be.
A középdöntőben Montenegró következik. Az olimpiai ezüstérmes elleni összecsapás még nehezebb lesz, de ez a csapat bárki ellen képes lehet meglepetésre. Rajtunk nem múlik, szurkolni fogunk az újabb győzelemért. Ha Katarina Bulatovic átlövéseit hárítjuk, akkor bármi megtörténhet.

A képen Macarena Aguilar Diaz látható, aki sérülés miatt nem tudta vállalni ellenünk az összecsapást.

Áldozó István

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.