Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2011. Július 29. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Szol Zrt.

Határon átnyúló szakmai kapcsolat a komposztálásban

Határon átnyúló szakmai kapcsolat a komposztálásban

Győr városa a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. szakmai vezetésével stratégia partnerséget vállalt az Ausztria – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

Győr városa a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. szakmai vezetésével stratégia partnerséget vállalt az Ausztria – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében benyújtott biológiai eredetű erőforrások felhasználásának optimalizálása a Nyugat magyarországi régióban, Bécsben és Burgenlandban (BIORES-AT-HU) című nyertes pályázattal. Az együttműködés célja, hogy a komposztáláshoz, a komposzthoz, mint talajerő utánpótláshoz kapcsolódó tapasztalatokat a szakemberek az országok határain túl is megoszthassák egymással. A szakmai programot a pályázat kedvezményezettje, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi kar vezetői koordinálják.

Az együttműködés részeként július elején a szakemberek megtekintették a mosonmagyaróvári kar által végzett kísérletet. A mintagazdaságban ültettek különböző komposztokkal feljavított talajú táblákba kukoricát. A kontroll táblákba nem került komposzt. A vetés 2011. április 26-án történt. A program keretében tenyész edényes kísérlet is zajlik mustár jelzőnövénnyel. A növények jelenleg növekednek, az eredményeket a betakarítás után lehet majd értékelni.

Ezt követően a magyar és osztrák szakemberek a GYŐR-SZOL Zrt. üzemeltetésében lévő Győr-Likócsi Komposztáló üzemben is látogatást tettek. A korszerű üzemben alkalmazott technológia nemzetközi szinten is elismerten mutatja: kiváló megoldást jelent, ha a komposzt előállítás során alapanyagként vonjuk be a szennyvíz iszapot.

 

Ugyanitt a győri technológusok elmondták:

A győri természetes talajjavító szigorú hatósági engedélyezési folyamata garantálja, hogy a Komszol Szuper Komposzt – forgalomba hozatali és felhasználási engedély száma: 02.5/2733/11/2007 - teljes egészében megfelel a minőségi elvárásoknak.

Jobb, mint az istállótrágya, mert a Szuper Komposzt az érés során mintegy 65-70 °C-ra melegszik fel, ennek köszönhetően az üzemből kikerülő késztermék minden kórokozótól, parazitától és életképes gyommagtól mentesül. Ez egyben az istállótrágyával szembeni legnagyobb előnye.

Jobb, mint a műtrágya, mert a Szuper Komposzt talajjavító hatása kedvező tápanyag összetétele mellett magas humusztartalmának és porózus, morzsalékos állagának köszönhető. A közvetlenül felvehető, ugyanakkor kimosódásra hajlamos műtrágyákkal szemben hatása tartósabb, időben kiegyenlítettebb, továbbá jelentős mikroelem tartalma révén az egyoldalú tápanyag utánpótlás is elkerülhető.

Kedvező hatását növényeink nagyobb zöldtömeggel és terméssel hálálják meg!

A győri komposzt felhasználható többek között palánták, vagy magvetés alá, szőlőoltvány, díszfa, díszcserje, gyümölcsfa telepítéséhez, állókultúrák kezelésére, valamint szántóföldek talajának javítására.

A Szuper Komposztot ömlesztett formában árusítják a Sashegyi Hulladékkezelő Központ területén, hétköznap 7-15 óráig. Ára tonnánként 5250 Ft 25 % áfa (kb. 1,25 m3). 1 m3 feletti vásárlás esetén részvénytársaság házhozszállítást is vállal, Győr területén 6200 Ft áfa óradíj fejében. 20 km-es távolságon túl ezen felül kilométerenként 240 Ft áfa költséget számolunk a szállításért.

Sashegyi Hulladékkezelő Központ elérhetőségei:
Cím: Győr-Sashegy, Külső Fehérvári út 1. (81-es sz. főút mellett)
Komposzt vonal: 96/888-512
E-mail: kereskedelem@gyorszol.hu
Fax: 96/888-599

A szakemberek legközelebb a bécsi szennyvíztisztítóban- és komposztáló üzemben találkoznak, ahol megismerik az ott alkalmazott komposzt előállítási technológiát.
 

Címkék: győr-szol

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 10:31, szerda | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk!

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs. Handl Tamás az elmúlt több mint negyven évben csigák

2024. Május 15. 09:12, szerda | Helyi

A láthatóság minden évszakban fontos!

A jó idő egyre többeket csal a természetbe, sétára, mozgásra. De ilyenkor is tartsd szem előtt a biztonságot!

2024. Május 15. 08:12, szerda | Helyi

A Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjába látogatott a francia nagykövet

Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete volt a Széchenyi István Egyetem vendége nemrégiben.

2024. Május 15. 07:13, szerda | Helyi

Vedd elő a színest!

Rajzolj és nyerj a MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajz-pályázatán, melynek témája a biztonságos közlekedés.