Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Szeptember 14. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Hatékonyan védhető baba és mama

Hatékonyan védhető baba és mama

A magas vérnyomás nemcsak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyezteti. Megfelelően beállított gyógyszeres kezelés és helyes életmód mellett azonban a kismama és a baba egészsége is megőrizhető, a szövődmények kia

 
A várandósság időszakában korábban panaszmentes hölgyeknél is jelentkezhet magas vérnyomás. Ennek meghatározása azonban némiképp eltér a fogantatást megelőző időszakhoz képest - magyarázza dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvosa. Terhesség alatt a vérnyomás normál határa alacsonyabb, mint gyermekvárás előtt. Ez esetben magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás 120/80 Hgmm vagy ennél magasabb, illetve ha a szisztolés vérnyomásérték a terhesség alatt 30 Hgmm-t emelkedik, a diasztolés érték pedig 15 Hgmm-t.


Időben ismerjük fel!


A terhesség alatti magas vérnyomás mindig gondos kezelést igényel. A hipertónia ez esetben már a magzat egészségét is veszélyezteti azáltal, hogy rontja a méhlepény vérellátását.
Terhesség alatt megjelenő magas vérnyomás ún. terhességi toxémia tünete is lehet. Ilyenkor fokozódik az ödemakészség, a vizeletben pedig fehérjeürítés jelenik meg. A tünetkomplexum idejében felismerendő, így trimeszterenként (3 havonta) panaszmentesség esetén is célszerű belgyógyászati szűrővizsgálatot, vizelet- és vérnyomás-ellenőrzést végeztetni. A megfelelő életmódbeli változtatással vagy szükség esetén gyógyszeres kezeléssel nemcsak a magzati károsodás védhető ki, hanem az olykor súlyos, életveszélyes anyai szövődmények is.


Helyes étrend és mozgás


Szerencsés módon napjainkban már egyre elterjedtebb a kismamák táplálkozásával kapcsolatban - a korábbi „kettő helyett étkezünk" elvet felváltva - az a nézet, amely szerint a várandósság alatt ne a táplálék mennyiségére, sokkal inkább minőségére ügyeljünk. A magas vérnyomás egyik kockázati tényezője a túlsúly, így ennek észlelésekor kezelőorvosunk diétát írhat elő. A követendő étrend minden szükséges tápanyagot biztosít a magzat számára, azonban a kalóriamennyiség csökkentésével megakadályozza a szükségtelenül felszedett súlytöbblet fokozódását. Ugyanakkor terhesség esetén különösen fontos, hogy a diéta orvosi segítséggel történjen, hiszen a szakszerűtlen táplálékmegvonás, koplalás, a szénhidrátok túlzott megszorítása szintén magzatkárosító lehet.
Az optimális táplálkozás és életmód-terápia mellett az anyai és magzati egészség megőrizhető, sőt a terhesség alatt elsajátított helyes életmód segíthet abban, hogy a szülést követően a kismama akár fittebbé, egészségesebbé váljon, mint a családtervezés előtt.


Várandósság után

 
A terhességi magas vérnyomás, amennyiben az terhességi toxémia tünete volt, szülés után többnyire magától rendeződik, további kezelést nem igényel. Az úgynevezett essentialis hypertonia, vagyis ismeretlen eredetű magas vérnyomás ellenben az életmód-terápia és szükség esetén a gyógyszeres kezelés tartós vagy átmeneti folytatását teszi szükségessé.


www.oxygenmedical.hu
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 01. 09:00, vasárnap | Belföld

MÁV-Start: több vonalon változik a vasúti menetrend

A nyári menetrend végéhez, a tanévkezdéshez igazodva lép életbe hétfőn a vasúti menetrend több vonalat érintő, harmadik módosítása, amely az utazói észrevételek és a szakmai tapasztalatok figyelembe vételével készült

2024. Szeptember 01. 08:59, vasárnap | Belföld

Területvédelmi parancsnok: több ezren érdeklődnek a tartalékos szolgálat iránt

Több ezer ember érdeklődik a tartalékos szolgálati forma iránt, és több százas nagyságrendben kötöttek már szerződést is - közölte Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság parancsnoka szombaton Szolnoko

2024. Szeptember 01. 08:57, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: fejlődés csak ott lehet, ahol a technológia és az oktatás kéz a kézben jár

Fejlődés csak akkor és ott lehet, ahol a legmagasabb szintű oktatás és a legmodernebb technológia kiegészíti egymást

2024. Szeptember 01. 08:56, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 35. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: