Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Augusztus 08. 06:20, csütörtök | Külföld

Hatalmas botrány az USA legnagyobb telekommunikációs cégénél

Hatalmas botrány az USA legnagyobb telekommunikációs cégénél

Az Egyesült Államok legnagyobb telekommunikációs cége, az AT&T háza táján óriási botrány van kibontakozóban, amelynek kezdetei egészen 2012-ig nyúlnak vissza.

Mint kiderült, egy pakisztáni hacker és bűntársa összességében egymillió dollárt fizetett a vállalat dolgozóinak öt éven át, akik cserébe hozzáférést engedtek a céges számítógépeikhez, valamint segédkeztek a bűncselekmények elkövetésében.

A 34 éves pakisztáni hackert, Muhammad Fahdot néhány napja Hongkong kiadta az Egyesült Államoknak, ahol akár 20 év börtön is várhat rá. Fahd 2012 és 2017 között Ghulam Jiwani nevű bűntársával egymillió dollárnyi kenőpénzt fizetett AT&T dolgozóknak, akik cserébe a hackerek által szolgáltatott vírusokat feltelepítették a céges gépekre, de még csaló hozzáférési pontot is létrehoztak a vállalat bothelli irodájában.

Fahd több millió dollárt keresett azzal, hogy kártyafüggő telefonokat függetlenített olyan AT&T ügyfeleknek, akik idő előtt akartak kiszállni hűségnyilatkozattal aláírt szerződésükből, vagy csak azért írták alá, hogy olcsóbban jussanak telefonhoz. Öt év alatt összesen 2 millió mobilkészüléket függetlenítettek a hackerek.

Fahd első körben az ügyfél IMEI számát kérte el, majd ezt eljuttatta az AT&T-nél dolgozó bűntársához, aki feloldotta a telefont. Ezentúl arra is kérte a neki dolgozó alkalmazottakat, hogy céges gépükre különböző vírusokat telepítsenek, amellyel ő is hozzáférést kapott a rendszerhez. Ezzel pedig rengeteg AT&T dolgozó belépési adatait szerezte meg, így egyszerre több géphez is hozzá tudott férni.


Mi az IMEI szám?


Az IMEI (Internationak Mobile Equipment Indentity) szám a GSM rendszerű telefonok 15 számjegyű egyedi azonosítója. Minden telefonhoz generálnak egy-egy ilyen számot (néhány esetben kettőt), amely egyértelműen beazonosítja a készüléket.

Az AT&T dolgozókat a legtöbbször a Facebookon toborozták a hackerek.

Privát üzenetben győzték meg őket arról, hogy érdemes segíteni nekik. Fahd a tengerentúlról bonyolította le mindezt és évekig sikeresen csinálta, amíg végül tavaly Hongkongban kapták el a hatóságok. Bizonyos alkalmakkor elutazott az Egyesült Államokba vagy Dubajba, hogy kifizesse a neki dolgozó AT&T alkalmazottakat.

A hatóságok az üggyel kapcsolatban már 2013-ban letartóztattak egy AT&T dolgozót, azonban Fahd hamar talált a helyére új bűntársat. Jelenleg összesen három olyan fiatal AT&T-s alkalmazottról lehet tudni, akik részesei voltak a csalásnak. Az amerikai titkosszolgálat azonban tovább nyomoz az ügyben.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció- Shutterstock

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.