Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. December 23. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Hazánkban csökkent az influenzások száma

Hazánkban csökkent az influenzások száma

16 százalékkal kevesebb, körülbelül 10 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel december 13-19. között, mint egy héttel korábban - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb heti jelentéséből.

Bár csökkent a fertőzöttek száma, az 50. héten igazoltak először influenza megbetegedést a virológiai vizsgálatok: egy 26 éves budapesti betegnél H1N1 vírust diagnosztizáltak. Közben Európában megkezdődött az influenza szezon: 11 országból jelentették az influenza terjedésének fokozódását, Angliában már 9 halálesetet jelentettek, amelyek összefüggésbe hozhatóak az influenzával. Magyarországon a betegek 25,6 gyermek, 40,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 24,7 százaléka középkorú, 9,4 százaléka 60 éven felüli volt. A héten 13 beteget vettek fel kórházba influenzaszerű megbetegedés miatt. Intenzív ellátásra 6 betegnek volt szüksége. Az ÁNTSZ laboratóriuma összesen 77 mintát vizsgált meg, az A(H1N1) víruson kívül 7 esetben RSV, 2 esetben parainfluenza vírus, egy esetben a tüdőgyulladást okozó Mycoplasma pneumoniae baktérium volt felelőssé tehető az influenzaszerű megbetegedés kialakulásáért.

Európában a cirkuláló vírustörzsek között az influenza A(H1N1) valamint az influenza B vírus a domináns, tehát az idei influenzaszezonra ajánlott vakcinák mindkét vírus ellen védelmet nyújtanak. Jelenleg az Egyesült Királyság a legérintettebb, ahol bár a megbetegedések túlnyomó többsége enyhe, egyre nő a súlyos lefolyású megbetegedés miatt kórházba kerültek száma, és halálesetek is előfordultak. Ismét több terhes nő fertőződött meg az influenza vírussal, és a súlyos influenzában szenvedők többsége 65 éven aluli. Szeptember eleje óta az Egyesült Királyságban 9-en haltak meg influenzával összefüggő betegségekben. (da)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár