Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2010. December 23. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Hazánkban csökkent az influenzások száma

Hazánkban csökkent az influenzások száma

16 százalékkal kevesebb, körülbelül 10 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel december 13-19. között, mint egy héttel korábban - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb heti jelentéséből.

Bár csökkent a fertőzöttek száma, az 50. héten igazoltak először influenza megbetegedést a virológiai vizsgálatok: egy 26 éves budapesti betegnél H1N1 vírust diagnosztizáltak. Közben Európában megkezdődött az influenza szezon: 11 országból jelentették az influenza terjedésének fokozódását, Angliában már 9 halálesetet jelentettek, amelyek összefüggésbe hozhatóak az influenzával. Magyarországon a betegek 25,6 gyermek, 40,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 24,7 százaléka középkorú, 9,4 százaléka 60 éven felüli volt. A héten 13 beteget vettek fel kórházba influenzaszerű megbetegedés miatt. Intenzív ellátásra 6 betegnek volt szüksége. Az ÁNTSZ laboratóriuma összesen 77 mintát vizsgált meg, az A(H1N1) víruson kívül 7 esetben RSV, 2 esetben parainfluenza vírus, egy esetben a tüdőgyulladást okozó Mycoplasma pneumoniae baktérium volt felelőssé tehető az influenzaszerű megbetegedés kialakulásáért.

Európában a cirkuláló vírustörzsek között az influenza A(H1N1) valamint az influenza B vírus a domináns, tehát az idei influenzaszezonra ajánlott vakcinák mindkét vírus ellen védelmet nyújtanak. Jelenleg az Egyesült Királyság a legérintettebb, ahol bár a megbetegedések túlnyomó többsége enyhe, egyre nő a súlyos lefolyású megbetegedés miatt kórházba kerültek száma, és halálesetek is előfordultak. Ismét több terhes nő fertőződött meg az influenza vírussal, és a súlyos influenzában szenvedők többsége 65 éven aluli. Szeptember eleje óta az Egyesült Királyságban 9-en haltak meg influenzával összefüggő betegségekben. (da)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.

2024. Július 29. 08:09, hétfő | Belföld

Indul a Digitális Állampolgárság Program

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni, s már lehet előregisztrálni a kormányablakokban

2024. Július 29. 08:08, hétfő | Belföld

Zömében derült, napos idő várható a héten

A héten derült, napos idő várható, csütörtöktől zivatarok is érkezhetnek - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül