Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. December 05. 10:42, csütörtök | Bulvár

Helen Mirren Arany Medve-életműdíjat kap Berlinben

Helen Mirren Arany Medve-életműdíjat kap Berlinben

A 70. Berlinalén kap Arany Medve-életműdíjat februárban Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő. A díjátadó ceremóniát 2020. február 27-én tartják a Berlinale Palastban, a filmfesztivál központjában.

Az életműdíj átadása alkalmából levetítik Stephen Frears A királynő című filmjét, amelynek címszerepéért Mirren Oscar-díjat kapott.
"Helen Mirren erős személyiség, akinek színészi alakításai mindig nagy hatásúak. Időről időre meglep bennünket az általa játszott összetett karakterek ábrázolásával, akár a Felül semmiben alakított Chris vagy A királynőben II. Erzsébet esetében, alakításaiban az erős nő paradigmája jelenik meg" - méltatta a színésznőt Mariette Rissenbeek, a Berlinale ügyvezető igazgatója a fesztivál honlapján.

Mirren egészen fiatalon csatlakozott a Royal Shakespeare Company színtársulathoz, és az azóta eltelt évtizedek alatt számos műfajban bizonyította tehetségét a színházban és a filmvásznon is. A királynő című filmért 2007-ben a Golden Globe-díjat is elnyerte, de számos más alakítását is nemzetközi filmdíjakkal ismerték el. Színházi alakításaiért a Laurence Olivier-díjat és a Tony-díjat is megkapta. 2003-ban pedig a színművészetben elért eredményeiért a Brit Birodalom Rendjének lovagparancsnoki fokozatával tüntették ki.

Egyedülálló színészi jelenléte miatt a brit és az amerikai moziban is otthonosan mozog, számos különböző stílusú filmrendezővel dolgozott Robert Altmantól Paul Schraderig, és olyan akciófilmes kasszasikerekben is játszott, mint a RED vagy a Halálos iramban-sorozat - idézte fel a fesztivál honlapja.
Mirren első jelentős filmszerepét Michael Powell A festő és a modell című 1969-ben bemutatott vígjátékában kapta. legismertebb filmjei között van a Peter Greenaway rendezte A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Robert Altman Gosford Parkja, a Nigel Cole-lal forgatott Felül semmi vagy Az élet ízei, amelyet Lasse Hallström rendezett.
A Hölgy aranyban című film főszereplőjeként 2015-ben a Berlinaléra is ellátogatott.

A Bill Condon rendezésében készült The Good Liar című legújabb filmjét a napokban mutatták be Észak-Amerikában és Németországban is. A Berlinalén a Mirren filmjeiből készült válogatásban ezt a produkciót is láthatja a közönség, továbbá vetítik A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Az utolsó állomás, a Hosszú nagypéntek és A királynő című filmjeit is.

A 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált 2020. február 20. és március 1. között rendezik meg.

Forrás: origo.hu

Kép: nullahategy.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.