Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. December 10. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Helyes fogápolás: hogyan őrizzük meg mosolyunkat? (X)

Helyes fogápolás: hogyan őrizzük meg mosolyunkat? (X)

A megfelelő szájhigiénia kialakítását a legfiatalabb korban kell kezdeni: a szülőnek gyermeke 12 éves koráig felügyelnie kellene a fogmosást. A megfelelő fluoridos fogkrém mellett közepes- vagy puhaszálú fogkefét érdemes használni, valamint szájvízzel és fogselyemmel lehet alaposabbá tenni a szájápolást. A Rádió Orient műsorában Harsányi Ditta, a Colgate-Palmolive Magyarország Kft. tudományos munkatársa beszélt a helyes szájhigiénia rejtelmeiről.

A magyarországi statisztikák szerint az 5-6 éves korosztály mindössze 30 százaléka rendelkezik ép fogazattal. A Rádió Orient műsorában Harsányi Ditta elmondta, a helyzet idősebb korban tovább romlik: 12 éves korra általánosan 3-4 beteg foggal rendelkeznek a magyar emberek, míg 65-75 éves korra csak 3 százalék bír ép fogakkal. „Az általános iskolás korosztálynál az elégtelen szájhigiénia, a gyakori ínygyulladás és a másodlagos szuvasodás jelenti a leggyakoribb problémát” – mutatta be a szakértő a hazai helyzetet.

A helyes szájhigiénia kialakítását így minél fiatalabb korban kell elkezdeni. A tejfogak elégtelen ápolása könnyen szuvasodáshoz vezet, mivel ezek a fogak kevesebb ásványi anyagot tartalmaznak, mint a maradandóak. „A tejfogak pozicionálják a maradandó fogakat, óriási a szerepük a beszédtanulásban és a rágásban” – Harsányi kiemelte, éppen ezért 12 éves korig elengedhetetlen a szülő felügyelete a fogmosáskor. Minimum napi két alkalommal, a reggeli és az esti étkezést követően, fluoridos, kevésbé édes íz világú fogkrémmel kell megmosni a fogakat. Az alapos fogmosást szájvízzel és fogselyemmel lehet erősíteni. Hozzátette, a gyerekeket homokórával, matricákkal, egyéb ajándékokkal lehet rávezetni a helyes szájápolásra.

A megfelelő fogkrém és fogkefe kiválasztása is nagyon fontos a szájhigiénia megőrzéséhez. A Rádió Orient szakértője a gyerekeknek csökkentett fluoridtartalmú, enyhe íz világú, míg a felnőtteknek ínyproblémára antibakteriális, érzékeny fogra speciális fogkrémet javasolt. A fogkefe esetén minden korosztálynak a zománcot nem károsító közepes- vagy puhaszálú változatot ajánlotta. „A normál fogkefét mindenkinek érdemes megvennie, mivel nem mindig van lehetőség az elektromos fogkefe használatára. Amennyiben megfelelő technikával mosunk fogat, a hagyományos fogkefével is tökéletesen elérhető a szájhigiénia” – a vendég hozzátette, fogkefénket évszakváltáskor, valamint betegség után érdemes lecserélni.

A fogak épségének megőrzéséhez kerülni vagy minimalizálni kell a magas cukortartalmú ételek fogyasztását. Emellett a savas ételek és italok fogyasztását követően érdemes ásványvízzel semlegesíteni a pH-érték változását, továbbá félórát várni a fogmosásig. Harsányi Ditta kiemelte, így elkerülhető a felpuhult zománc megsértése. A szakértő emellett a rendszeres fogorvosi látogatásokat emelte ki fő elemként. „Félévente érdemes szakértőt felkeresni, professzionális fogtisztítást kérni.”

A megfelelő szájhigiénia eléréséhez a torlódott fogak finomítása, a fogszabályozás is elengedhetetlen. Harsányi elmondta, a rosszul pozicionált fogak gátolják a fogmosás alaposságát. A szakértő az állandó fogszabályozóval rendelkező embereknek intenzívebb fluorid-bevitelt javasolt. „Heti egyszer plusz fluoridmennyiséget juttathatunk szervezetünkbe egy speciális gél használatával. Ez azért fontos, mert a fogszabályzón könnyebben megtapad a lepedék – így nő a szuvasodás kockázata.” (X)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.