Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2010. November 08. 08:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Helyszíni bírság-emelés: Győr megyében is lehet visszatartó ereje?

Helyszíni bírság-emelés: Győr megyében is lehet visszatartó ereje?

A nagy létszámú közterület-felügyelettel rendelkező önkormányzatok szerint lehet visszatartó ereje annak, ha a helyszíni bírság összege háromezertől 100 ezer forintig terjed a jövőben, de a díjtétel emelése csak részmegoldás. A szab

"A közterület-felügyelők munkájából származó bevétel most az ő bérköltségeiknek a felét sem fedezi" - tudtuk meg Mosonmagyaróváron, ahol 4 ellenőr járja az utcákat, de legalább 8-ra volna szükség - mondja a helyi városfejlesztési és fenntartási osztály vezetője.

"A bírság emelése egyfajta visszatartó erő, a jelenlegi 3-tól 20 ezer forintig terjedő bírság, hát tekinthetjük úgy, hogy az kicsit már elavult, de azért a 100 ezer forint azért egy kicsit soknak tűnik" - fogalmazott Cselovszki György, aki szerint az osztrák és a szlovák határ mellett lévő kisvárosban nem elsősorban a hazai szabálytalankodókkal van baj, amit jelez az is, hogy a tavalyi 4-ről idén 2 millió forintra csökkent a büntetésekből befolyt összeg.

Cselovszki György vezető, Városfejlesztési és Fenntartási Osztály, Mosonmagyaróvár:

"Két olyan elkövetői kör is megjelenik a városunkban, akik külföldiek, szlovákok, osztrákok, bevásárló turizmus céljából járnak ide hozzánk, egyszerűen képtelen rajtuk behajtani, mert a csekket odaadják a közterület-felügyelők, ők szépen elteszik, és hazamennek. Aztán van még egy elkövetői kör, a romániai batyus árusok, ők ugyanígy, egyszerűen megfoghatatlanok."

Győrben bilincselnek. A szabálytalankodó autó kerekén kattan a zár, ha hazai, ha külföldi a rendszám. A városi közterület-felügyelet vezetője egyetért a helyszíni bírság 100 ezer forintra emelésével.

"Lesz visszatartó ereje, mert a lehetőség adott lesz arra, hogy egy magasabb bírságot szabjunk ki" - így Truka István. Annak ellenére, hogy Győrben két ingyenesen igénybe vehető belvárosi parkolóház is működik, 2009-hez képest idén több volt a szabálytalankodó.

Truka István vezető, Győri Közterület-felügyelet: "A tavalyi évben összesen 11 millió 800 ezer forint bírság folyt be, az idei évben pedig, az év első 10 hónapjában ez az összeg már emelkedett, 14 millió 800 ezer forint az az összeg, ami befolyt."

Truka István szerint a legmagasabb büntetési kategóriát az illegális hulladéklerakás tettenérése esetén érvényesítenék, és ha a jogszabály lehetővé teszi, az ilyen esetekben eltekintenének a méltányosság, vagy a részletfizetési lehetőség alkalmazásától is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.

2024. Szeptember 07. 08:14, szombat | Helyi

Kétszáz kiállító az idei Gazdanapokon

Közel 200 kiállítóval várják szombatig a látogatókat a 37. Bábolnai Gazdanapokon.

2024. Szeptember 07. 07:11, szombat | Helyi

Őszi nyitvatartás a pannonhalmi főapátságban

A turistafőszezon lezárultával a pannonhalmi főapátság nyitvatartása is őszi üzemmódra állt át, amely lényegében a tavaszinak felel meg. A legfontosabb, hogy hétfőn ne akarjuk látogatni a monostort!

2024. Szeptember 06. 09:13, péntek | Helyi

Katonás rend a női kéziseknél (VIDEÓ)

A 2024/25-ös évadnak hat új igazolással a soraiban nekivágó Győri Audi ETO KC csapata a hagyományoknak megfelelően csapatépítő programon vett részt.