Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Január 16. 14:48, csütörtök | Helyi

Herendi porcelánokból nyílik egyedülálló kiállítás Győrben

Herendi porcelánokból nyílik egyedülálló kiállítás Győrben

Csaknem négyszáz, egyedi készítésű herendi porcelánból készült tárgyat mutat be a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. győri tárlatán.

Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Herend ölelésében című tárlaton először lesznek láthatók az 1826-ban Stingl Vince által alapított manufaktúra egyedi, kézzel készített darabjai.

Hozzátette, hogy a kiállított tárgyak négy teremben kapnak helyet. Az elsőben a manufaktúra történetéhez kapcsolódó darabokat, a másodikban szakrális tárgyakat, a harmadikban pedig minták szerint válogatott porcelánokat mutatnak be. A negyedik teremben egy herendi porcelánból készült étkészlettel megterített, elegáns polgári asztal lesz látható.

Cseh Sándor a kiállított étkészletek, dísztárgyak, szobrok, figurák, vázák, lámpák közül kiemelt egy, a Szent László-hermát ábrázoló dísztálat, egy 1847-es szőlőleveles csemegetányért, egy pate sur pate technikával készült 20. század eleji vázát, valamint egy, az 1870-es évekből való Esterházy-mintás porszórót is.

A tárlat 2020. január 17-én pénteken, 17 órakor nyílik meg a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontjának Triangulum Galériájában.

Az igazgató hozzátette, hogy az Esterházy mellett az Apponyi-, a Rothschild- és a Victoria-minták is megismerhetőek lesznek a március 8-ig mindennap látogatható tárlaton.

Forrás: MTI; gyorihirek.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.