Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Január 06. 19:15, hétfő | Külföld

Herendi porcelánokból nyílt kiállítás Törökországban

Herendi porcelánokból nyílt kiállítás Törökországban

Budapest után hétfőn Ankarában, a Kortárs Művészetek Központjában (Cagdas Sanatlar Merkezi) is megnyílt a Herendi Porcelánmanufaktúra Porcelánra festett kultúrák című kiállítása, amely összesen 216 dísz- és használati tárgyat vonu

A tárlat júniustól szeptemberig a rózsadombi Gül Baba Kulturális Központban volt látható. A mostani kiállítás Magyarország Ankarai Nagykövetsége szervezésében valósult meg.

A hétfői eseményen tartott beszédében Mátis Viktor, Magyarország ankarai nagykövete rámutatott: ez a kiállítás csak kezdet, mert már folynak az egyeztetések egy akár négy-ötször nagyobb tárlatról is, amely a tervek szerint áprilistól vagy májustól lenne megtekinthető a fényűző isztambuli Dolmabahce palotában. Az ankarai nagykövet jelezte: az a kiállítás átfogóbb és sokszínűbb lesz, valamint hosszabban, mintegy egy-másfél hónapon keresztül várja majd az érdeklődőket.

Mátis Viktor kiemelte: a herendi porcelán egy olyan 194 éves védjegy, amelyet a XX. század történelmi viharai sem tudtak tönkretenni. A herendi porcelán Londontól Párizson át a világ számtalan nagyvárosában jelen van, a Távol-Keleten pedig különösen is híres és sikeres – hívta fel a figyelmet a nagykövet, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy a márka Törökországban szintén sikert arat.

A Porcelánra festett kultúrák című tárlat azért különleges, mert a bemutatott darabok Kelet és Nyugat kultúrájának az összefonódására emlékeztetnek: a kiállított tárgyakon japán, kínai, indiai és török motívumok egyaránt megfigyelhetők, mindazonáltal nagy részük az iszlám motívumvilághoz kapcsolódik.

A tárlaton megtekinthető többek között az a tulipános kollekció is, amelyet Serdar Gülün isztambuli születésű művész tervezett a magyar porcelánmanufaktúra számára. A kiállítás legújabb darabja a 2018-ban bemutatott Leopárdos váza, Vida Sándor mesterfestő alkotása, amelyet 370 munkaóra alatt készített el.

A herendi műremekek január 15-ig ingyenesen látogathatók a török fővárosban.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése