Városlista
2023. december 1, péntek - Elza

Hírek

2012. Szeptember 12. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hererákot okozhat a marihuána

Hererákot okozhat a marihuána

A marihuána használata hererákot okozhat, különösen a fiatal férfiak esetében - állapította meg egy új tanulmány, amelyről a Fox News számol be. A kutatás keretében kimutatták, hogy kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták a betegséget azoknál, akik marihuánát szívtak összehasonlítva azokkal, akik sohasem éltek a szerrel.

A kapcsolat a marihuana és a hererák között különösen szembetűnő volt azoknál a hererákos pácienseknél, akiket súlyosabb daganatos megbetegedéssel diagnosztizáltak.

A hererák az egyik leggyakoribb megbetegedés a fiatal és középkorú férfiak esetében. Az adatok azt mutatják, hogy egyre több az ilyen típusú daganatos megbetegedés, csakúgy, mint ahogy növekszik a marihuána használat is.

A vizsgálat keretében 163, 18 és 35 év közötti férfi adatait elemezték, akiket 1986 és 1991 között hererákkal diagnosztizáltak. A résztvevőket megkérdezték marihuána-használati szokásukról.

Megállapították, hogy azoknál, akik valaha szívtak marihuánát, 2,4-szer nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak non-seminoma típusú hererákkal, amely veszélyesebb, mint a seminoma fajtájú daganatos megbetegedés.

Az azonban még nem világos, hogyan növeli a marihuána a hererák kialakulásának kockázatát. Az ok talán az lehet, hogy a marihuána egyik összetevője, a THC a szervezetben a kannabinoid receptorokhoz kötődik, amelyek az agyban és az ivarsejtekben is megtalálhatóak. A THC valószínűleg úgy rontja a herék egészségét, hogy megzavarja azon vegyületek jeleit, amelyek a kannabinoid receptorokhoz kötődnek. Az összefüggést azonban teljesen még nem sikerült megtalálniuk a szakembereknek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 01. 12:45, péntek | Életmód

A Kispál és a Borz jövő decemberben az MVM Dome-ban ad koncertet

Eddigi történetének legnagyobb beltéri koncertjére készül a Kispál és a Borz. A kultikus zenekar 2024. december 30-án a budapesti MVM Dome-ban lép fel.

2023. November 30. 09:29, csütörtök | Életmód

KSH: októberben 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg.

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Életmód

A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint

A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.

2023. November 29. 06:00, szerda | Életmód

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit