Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2013. Július 01. 12:20, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Hétfőtől kötelező a szülők látogatása Kínában

Hétfőtől kötelező a szülők látogatása Kínában

Hétfőtől lépett életbe az időseket védő törvény Kínában, amelynek értelmében "kötelezővé" válik az idős szülők látogatása az országban - a kritikusok szerint a törődés nem kikényszeríthető jogi úton.

Azoknak a családtagoknak, akik távol élnek a szüleiktől, gyakran meg kell látogatni őket vagy üdvözletet küldeni számukra, ellenkező esetben a szülők bíróság elé idézhetik gyermekeiket - áll a rendelkezésben. Hogy pontosan milyen időközönként kell az időseket felkeresni, a jogszabály nem részletezi, és azt sem tudni, milyen büntetésre számíthatnak azok az utódok, akik ezt nem teszik meg. Az új törvény egy külön bekezdésben az idősek elhanyagolását is megtiltja, ennek kereteit és szankcióit azonban szintén nem részletezi.

Kínában jelenleg csaknem 180 millió idős, azaz 60 évnél idősebb ember él, számuk a hivatalos becslések szerint az évtized közepére a 216 milliót, 2053-ra pedig a 487 milliót is elérheti: ez utóbbi a teljes népességen belül 35 százalékos arányt jelentene.Az idős emberek nagy része ugyanakkor - az elmúlt évtizedek gazdasági és társadalmi változásainak következtében - gyermekei nélkül él. Az ország nyugati és középső részeiről a keleti partra vándorló migráns munkások például nemcsak gyermekeiket, hanem jellemzően idős szüleiket is kénytelenek voltak hátrahagyni. Az egy gyermeket engedélyező családtervezési politika 1979-es bevezetése után sok család maradt gyermektelen az egyetlen utód korai halála miatt. Azok, akik felnevelték gyermekeiket, az úgynevezett "4-2-1 problémával" kénytelenek szembenézni, egy kereső felnőttre ugyanis két szülő és nem ritkán négy nagyszülő anyagi és erkölcsi támogatása hárul.

A jogszabály kritikusai szerint a kérdés jogi útra terelése helyett sokkal inkább erkölcsi és felvilágosító kampányokkal, a kérdést boncolgató filmekkel és írásokkal kellene felelősségre ébreszteni a lakosságot. A gondoskodás és a családközpontúság nem kényszeríthető ki törvényekkel - fogalmaznak a kritikusok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 06:00, péntek | Bulvár

Megsemmisült a Föld légkörében az ERS-2 földmegfigyelő műhold

Az előrejelzéseknek megfelelőan szerdán belépett a sűrű légkörbe és csaknem három évtized után megsemmisült az ERS-2 (European Remote Sensing Satellite-2) európai földmegfigyelő műhold - közölte a urvilag.hu hírportál.

2024. Február 21. 08:35, szerda | Bulvár

Kocsis Máté: nem figyelte meg a titkosszolgálat Magyar Pétert

Nem folyt titkosszolgálati megfigyelés Magyar Péterrel, Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférjével szemben

2024. Február 20. 06:00, kedd | Bulvár

Bámészkodók miatt alakult ki komoly dugó az M1-esen - Videó

Míg az egyik oldalon baleset miatt torlódtak fel a járművek, addig a másikon a bámészkodók okoztak fennakadást.