Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. November 14. 21:06, csütörtök | Helyi

„HÍD – MOST II.” - kiállítás az egyetemen

„HÍD – MOST II.” - kiállítás az egyetemen

Csütörtökön délután nyílt meg a „HÍD – MOST II.” című
Lengyel – Magyar közös képzőművészeti kiállítás, a Széchenyi István Egyetem Új tudástér emeleti galériájában.

A tárlat a Széchenyi István Egyetem és az Art World Hungary Egyesület szervezésében valósult meg, ahol 26 művész -11 lengyel, 12 magyar - 90 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők.


Köszöntőt mondott Dr. Lukács Eszter PhD - a Széchenyi István Egyetem oktatási rektor helyettese.

A lengyel művészek nevében Joanna Warchol - a Zwiazek Polskich Artystów Plastyków Okreg Krakowsi egyesület elnöke- köszöntötte a közönséget, akit Rovács Jolanta- az Art World Hungary Egyesület elnöke fordított.

A kiállítást Pápai Emese művészettörténész nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy "a hagyományt teremtő kiállítási cím "Híd" szaváról, Zeusz görög főisten jutott eszembe, akinek a minden hidak ősét, az ég és a föld között feszülő szivárványt köszönhetjük, amin Írisz, az örök jóhír hordozó közlekedik."

Kifejtette:" A cím "MOST" szava sem kevésbé sokat mondó. Hogyan is hangzik ez a bölcs Horatius megfogalmazásában: "Míg fecsegünk, lám az irigy idő elszáll. A latinul jól ismert szállóigét "Carpe diem!", azaz ragadd meg a napot, annak legjobb értelmében, élj a jelen teljességében, annak minden lehetőségét bölcsern kihasználva.

A név kötelez. Ebben az esetben a cím. Két művésztársaság ugyanis a jóhír, az önzetlen baráti gesztus, valamin a rendelkezésükre álló lehetőségek bölcs felhasználása jellemzi."

A megnyitón közreműködtek a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar hallgatói; illetve a Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium balett növendékei, Gubcsi Zsanna és Szalai Réka, aki egy saját koreográfiát mutattak be, "Kapocs- powiazanie" címmel. Mesternőjük: Eva Hotova táncművész.

A kiállító művészek:

Borbély Károly, Csizmadia István, Gui Demeter, Horváth Ákos, Kurcsis László, Kustán Melinda, Lipovics János, Malasits Zsolt, Milu Milanovich Ildikó, Mózes László, Szabó Béla és Varga György.

Joanna Banek, Malgorzataq Bundzewicz, Teresa B. Frodyma, Ewa Gologórska- Kucia, Agnieszka Kucia, Adam malek, Dariusz Milczarek, Czeslaw Czet Minkus, Zbigniew Nowak, Iwona Ornatowska-Semkowicz, Marek Paluch, Stanislaw Tabisz, Joanna Warchol és Jaek Zaborski.


A kiállítás fővédnöke: Dr. Körmendy Adrienne krakkói főkonzul, aki jelenlétével is megtisztelte az eseményt, ugyanúgy, ahogy a kiállító győri alkotók is.

A kiállítás 2019. noverber 14-től 2019. december 12-ig tekinthető meg.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense