Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Június 17. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Hidat bontott, házakat öntött el a víz

Hidat bontott, házakat öntött el a víz

Összesen 50 milliméter eső esett szerda reggel a Tolna megyei Tamási térségében, ahol vízátfolyás miatt nehezen járható a 65-ös főút Tamásinál, valamint a 61-es Nagykónyinál. Somogyban házakba és pincékbe ömlött a víz. Baranyában

 

A Somogy megye középső részén - Tab térségében - kialakult özönvízszerű esőzés miatt több települést is elöntött a környező dombokról lefolyó sárfolyam szerdán hajnalban. Vadépusztán, Andocson és Nágocson helyenként kerítéseket, hidakat mosott el az ár. Utóbbi településen a katasztrófavédelem munkatársai 800 darab homokzsákkal igyekeznek megvédeni egy körülbelül 35-40 ember elhelyezését biztosító otthon lakóit attól, hogy épületükbe betörjön a sár és a víz.


A térség több útszakaszán szintén sár- és vízátfolyások alakultak ki, ami miatt az arra közlekedőknek fokozottabb figyelemmel és a szokásosnál lassabban tanácsos vezetni. Somogybabod környékén a mezőgazdasági területekről a víz lemosta a földet az útra, ezért a rendőrség forgalomkorlátozást rendelt el a környéken.


Hajdú-Bihar megyében az eddigi felmérések szerint 1580 lakóépületben, 60-nál is több önkormányzati lakásban és 40 önkormányzati intézménynél keletkeztek károk ugyancsak a hétfő esti vihar után.


Gyűjtik a veszélyes hulladékot Szabolcsban



Arra kérték az érintett polgármestereket, hogy jelöljenek ki településenként lebetonozott, fóliázott depóniát a veszélyes hulladék - ez esetben az azbeszt pala - gyűjtésére, elhelyezésére. Az elszállítását központilag oldják majd meg. Szabolcsban 72 településen okozott károkat a vihar, összesen 165 ezer lakó érintett valamilyen mértékben. 54 településen keletkeztek károk épületekben, a fennmaradó helységekben áramszünet volt, vagy a víz okozott gondot.


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Biriben, Balkányban, Bökönyben, Geszteréden, Nyírgelsén és Nyírvasváriban még nincs áram a hétfői vihar után, több településen részleges a szolgáltatás. Jelenleg 25 aggregátorral biztosítják az elektromos energiát, így mindenütt van ivóvíz, a szennyvíz-telepek is működnek. Szerdán még 237 ember nem mehetett vissza otthonába, őket ideiglenesen rokonoknál önkormányzati épületekben helyezték el. A károk elhárításán 150 tűzoltó dolgozik.



Újra megközelíthető Igar-Vám



A települést és az oda vezető utat szerdán reggel öntötte el a víz. A nagy mennyiségű csapadékkal érkező felhőszakadások miatt a településre vezető 64-es főút két Fejér megyei szakaszát is le kellett zárni, csak a mentésben részt vevő járműveket engedték be. A települést néhány hete, a tartós esőzések idején is elöntötte a víz.


Fennakadások a vonatközlekedésben



Leszakadt a felsővezeték az egyik vágány felett a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon Monor és Pilis között szerdán, 9 óra után nem sokkal. Személyi sérülés nem történt. A MÁV szakemberei azonnal hozzákezdtek a leszakadt felsővezeték helyreállításához. A másik vágányon a vonatok váltakozó irányban tudnak csak közlekedni. Az erre közlekedő szerelvények utasai 30-35 perc késésre számíthatnak. A szakemberek a helyreállítás befejezését a déli órákra ígérik.



Autóbuszok járnak a vonatok helyett a Siófok-Kaposvár vonalon Karád és Kisbárapáti között, mert a szerdai felhőszakadás miatt lezárták a pályát. A lezárás előreláthatóan szerda éjfélig tart. Az átszállás 5-10 perc késést okoz a vonatközlekedésben.


Független Hírügynökség

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.