Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2012. Február 26. 14:11, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Hillary Clinton Észak-Afrikában védte a demokráciát

Hillary Clinton Észak-Afrikában védte a demokráciát

A külügyminiszter az észak-afrikai és közel-keleti országokban folyó demokratikus átalakulások visszacsúszásának veszélyére figyelmeztetett, és felszólította a térség országait, hogy teljesítsék a reformígéreteiket.

Hillary Clinton, aki Tunézia után szombaton Algériába látogatott, majd Marokkóba utazik, mielőtt hazatérne, az Egyesült Államok algíri nagykövetségén szervezett kerekasztal-beszélgetésen arra buzdította a három országot, hogy folytassák erőfeszítéseiket a demokrácia megteremtésére.

Előzőleg Tunéziában, amely az autokratikus rendszerek megdöntéséhez vezető arab tavasz eseményeinek katalizátora volt, Hillary Clinton kijelentette, hogy a folyamatos reformok erős példaként állnának mások előtt. Arra kérte a tunéziaiakat, különösen a fiatalokat, követeljék meg új vezetőiktől, hogy haladjanak tovább a liberalizáció és a nyitottság útján.

„A demokrácia védelme kötelessége minden állampolgárnak'' - mondta Clinton, hozzátéve, hogy a fiatalok különleges felelősséget viselnek. Hangsúlyozta, hogy az új demokrácia védelme más típusú bátorságot kíván meg, mint a forradalomban való részvétel, a könnygáz és az ütlegelések elviselése. Egyúttal türelemre is intette a fiatalokat, emlékeztetve arra, hogy a gazdasági fejlődés gyakran lassabb ütemben halad, mint a politikai átalakulás.

Algériába ugyanezzel az üzenettel érkezett. Leszögezte, hogy a Maghreb-országokban ugyanolyan tehetséges, kreatív és keményen dolgozó emberek élnek, mint bárhol a világon. Szükségük van rá és megérdemlik a lehetőséget, hogy saját maguk döntsenek sorsukról, mert „ez jó" az egyénnek és a társadalomnak is.

Emlékeztetett arra, hogy egy modern demokratikus társadalom három pilléren nyugszik. Szükség van egy felelős, hatékony kormányra, amely cselekedeteiről számot ad népének. A másik a magánszektor, amely munkahelyeket teremt. Nem kevésbé fontos az erős civil társadalom, amely a lakosság „életének jobbá tételéért dolgozik".

Clinton leszögezte, hogy az iszlamista erőknek, csakúgy mint minden más pártnak, meg kell tanulniuk együtt kormányozni és fenntartani a tiszteletet a jogállamiság, a szólás- és vallásszabadság, a gyülekezés joga iránt, védeniük kell a nőket és kisebbségeket. Szerinte Tunéziának esélye nyílt arra, hogy bebizonyítsa, az iszlamista politika és a demokrácia összefér egymással.

Az amerikai diplomácia vezetője az algériai vezetőkkel folytatott megbeszéléseken segítséget ajánlott a május 10-re kitűzött parlamenti választások lebonyolításához. A sajtó szerint a választás tétje a részvételi arány mellett az lesz, hogy az iszlamista pártok miként szerepelnek.

Algériában nem voltak tömeges tiltakozások, de széles körű elégedetlenség uralja a társadalmat a munkanélküliség és a lakhatási problémák miatt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 08:00, szerda | Külföld

Több mint 23 ezren jelentkeztek űrhajósnak

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet kedden.

2022. Január 18. 18:05, kedd | Külföld

Egyre gyorsabban terjed a vírus omikron variánsa Ukrajnában

Egyre gyorsabban terjed Ukrajnában a koronavírus különösen fertőző omikron variánsa, a kormányzat adatai szerint az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám, és elérkezett a járvány újabb hulláma.

2022. Január 18. 11:03, kedd | Külföld

Hálóba gabalyodott, hátúszó nélküli hosszúszárnyú bálnát láttak az Antarktiszon

Hátúszó nélküli, halászhálót hurcoló fiatal hosszúszárnyú bálnát láttak tudósok az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalánál.

2022. Január 18. 09:02, kedd | Külföld

Szeptembertől már euróban is feltüntetik az árakat Horvátországban

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn.