Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2010. Március 26. 06:26, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Hivatalosan is bejelentették a gázáremelést

Hivatalosan is bejelentették a gázáremelést

Átlagosan tíz százalékkal emelkedik a gáz ára áprilisban a Magyar Energia Hivatal közlése szerint - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő csütörtök délután. Mint mondta: az előrejelzések és becslések ennek a drágulásnak a du

Átlagosan 10 százalékkal emelkedik a gáz ára áprilisban a Magyar Energia Hivatal csütörtöki bejelentése szerint. Szollár Domokos kormányszóvivő emlékeztetett, hogy tavaly nyár óta a gáz árának meghatározása nem kormányzati hatáskör. Az egyetemes szolgáltatók küldik el ajánlatukat a Magyar Energia Hivatalnak, amely a jogszabályokban szereplő gázárképlet alapján határozza meg az árat. A gáz árának megállapításában fontos szerepet kap a kőolaj ára, illetve a dollár árfolyama. Az elmúlt időszakban a kőolaj jelentősen drágult, a dollár pedig erősödött a forinthoz képest, így a korábbi becslések szerint 17-20 százalékos emelkedés lett volna indokolt.

Szollár Domokos kifejtette, hogy a kormány álláspontja az volt, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolatlan forinttal se tudjanak emelni. Ezért megváltoztatták a gázár meghatározásáról szóló képletet. Emellett az is cél volt, hogy az árváltozás ne jelentsen elviselhetetlen terhet a legrászorultabbaknak, ezért a meglévő gáz- és távhő-támogatási rendszert a kormány kitolta 2010. június 30-ig. A mostani döntés értelmében így csaknem egymillió ember továbbra is részesülhet a támogatásban: a legrászorultabbak 100 százalékos, az eggyel feljebbi kategóriába tartozók pedig 50 százalékosban. A kompenzációra a Robin Hood adóból van pénz - tette hozzá Szollár Domokos.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt