Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Március 11. 13:35, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Hóátfúvások és balesetek: országszerte fennakadásokat okoz az időjárás

Hóátfúvások és balesetek: országszerte fennakadásokat okoz az időjárás

Újra a havazás ad munkát a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. dolgozóinak. Horváth László, a társaság helyettes szóvivője csütörtökön reggel arról tájékoztatott, hogy szerda éjfél óta havazik Budapesten. Az ország számos pontj

Éjfél óta esik a hó Budapesten, de - a BKV közlése szerint - nagyobb fennakadásokat nem okoz a tömegközlekedésben. Az utakat több tucat munkagéppel folyamatosan takarítják.

Átlagosan 11 centiméternyi hó esett csütörtök reggel 7 óráig Pécsett és környékén - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pogányi állomásának ügyeletese. A hóréteg vastagsága ugyanakkor változó: az élénk szél miatt néhol 30-40 centis buckák alakultak ki. A hóátfúvás okozza a legnagyobb gondot a közlekedésben is. Az éjszaka folyamán az 58-as Pécs-Harkány közötti főúton kellett folyamatosan dolgozniuk a gépeknek, jelenleg pedig az 57-es Pécs-Mohács közötti főúton van több helyen is hóátfúvás - közölte a Magyar Közút regionális ügyelete. Az éjszaka folyamán csaknem félszáz munkagép takarította Dél-Dunántúl útjait.

Eláll a hó

A meteorológiai előrejelzések szerint Dél-Dunántúlon a kora délelőtti órákban gyengül a havazás intenzitása, és délig várhatóan megszűnik a hóesés, mivel a csapadékot hozó felhők észak-északkelet felé elvonulnak. Csütörtökön napközben fagypont feletti hőmérséklet és olvadás valószínű a dél-dunántúli régióban.

Alföld - balesetek

Havasak és csúszósak az utak Csongrád és Bács-Kiskun megyében. Több baleset is történt a reggeli órákban. Legtöbb helyen árokba csúsztak az autók, súlyos sérülés sehol nem történt - tájékoztatott a Csongrád és a Bács-Kiskun megyei rendőrség. A régi 5-ös úton két autó csúszott árokba, a 43-ason egy román kisbusz csúszott le az útról és egy fának ütközött. Bács-Kiskunban a legtöbb baleset Baja térségében történt. Az 55-ös úton 5 autó csúszott árokba, Kiskunfélegyházánál egy koccanásos baleset történt, az 53-ason - Kiskunhalasnál - pedig szalagkorlátnak ütközött egy autó. A rendőrség információi szerint egyik balesetben sem sérült meg senki súlyosan.

Elakadnak a nehéz járművek

Személyi sérüléssel járó baleset a havazás miatt továbbra sem történt Zala megyében, ahol csütörtök reggelre 15-20 centiméter hó esett, elsősorban Lenti és Nagykanizsa környékén. Az éjszaka elakadt kamionokat mentettek a tűzoltók Nagykanizsa közelében, a bagolai emelkedőn, ahol maguktól képtelenek voltak felmenni a nehéz járművek. Jelenleg a 86-os főúton Rédics közelében van útzár, ahol szintén kamion csúszott az árokba.

Vasban, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében 1-5 centiméter hó esett. Az utóbbiban csütörtök reggel, 8-as főúton Öskü közelében összeütközött két személyautó, a balesetnek két sérültje van.

Árokban a menetrend szerinti busz

Árokba csúszott egy menetrend szerint közlekedő autóbusz csütörtök reggel a Heves megyei Egerbakta és Bátor között. Az elsődleges információk szerint a balesetben öten sérültek meg könnyebben, de mindenki saját lábán szállt ki a buszból - mondta el Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek. A sérültek ellátása és a helyszínelés jelenleg is tart. A balesetben feltehetően közrejátszott a havazás miatt csúszóssá vált út. A helyszínelés és műszaki mentés idejére az utat lezárták.

Késnek a vonatok

Az ország középső részén, valamint a Dunántúlon folyamatosan hulló hó miatt néhány vonalon fennakadások, késések tapasztalhatók a vasúti közlekedésben. A Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes és a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon átlagosan 15 perces késéssel kell számolniuk az utasoknak. A Budapest-Vác-Szob vonalon hasonló mértékű a késés a vonatközlekedésben. A vasúttársaság munkatársai folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket, és az elektromos váltófűtő berendezések is üzemelnek.

(FH, HavariaPress)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett