Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. December 02. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan előzzük meg a fogszuvasodást?

Hogyan előzzük meg a fogszuvasodást?

A szájüreg szervezetünk leggazdagabb baktérium flóráját hordozza. Nincs olyan szer vagy módszer, mellyel a szájüreg akár egy pillanatig is sterillé tehető. Ezzel a flórával együtt tudunk élni akkor, ha megfelelő szájhigiéniát tartunk fent, és nem tesszük lehetővé, hogy a nyálból a baktériumok tartósan megtapadjanak a fogak felszínén. Amennyiben megtapadnak, olyan bakteriális plakkot képeznek, amely a legtöbb szájüregi betegség oka. Az ínyszéllel érintkező baktériumok az ínyben gyulladást váltanak ki, amely ínygyulladást vagy a fogak elvesztését okozó fogágy-gyulladást okozhat.

A fogzománc az élő szervezet legkeményebb szövete, keményebb, mint az üveg, de mint minden kristály, sav hatására oldódik. Márpedig a fog felszínen megtapadó baktériumok jelentős hányada a szájban lévő szénhidrátokat bontva termel energiát. Ennek az élettevékenységnek a végterméke sav, amely sav közvetlenül a fogfelszínen választódik ki és amennyiben hosszú ideig éri a zománc kristályszerkezetét, az kioldódik és bizonyos idő múlva valódi szövethiány, azaz lyuk alakul ki.

Az ínygyulladással ellentétben, ahol maguk a baktériumok okoznak betegséget, a fogszuvasodás esetében a baktériumok mellett szükséges a baktériumok tápanyagául szolgáló szénhidrátok jelenléte is a szájüregben. Ezért a szénhidrátok - különösképp bizonyos édességek - fogyasztása magas kockázati tényező. A középkorban vagy korábban, amikor még a cukor és finomított szénhidrátok ismeretlenek voltak, nem is volt vagy alig fordult elő szuvas fog.

A fogszuvasodás a finomított szénhidrátok, különösen a magas cukortartalmú ételek elterjedésével vált népbetegséggé. Tehát a fogszuvasodás jelentős mértékben megelőzhető, ha már gyermekkortól egyáltalán vagy alig fogyasztunk finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeket. A fogszuvasodás először a rágófogak barázdáiban kezdődik, mert ezek a mélyedések fogkefével egyáltalán nem tisztíthatók és így a megtapadt baktériumok zavartalanul termelhetik savas bomlástermékeit. A másik, nehezen tisztítható terület a fogak közötti rés. Ezeken a helyeken alakul ki legelőször a fogszuvasodás.

Természetesen a helyes és megfelelő időben végzett fogmosás jelentős mértékben csökkenti a fogszuvasodás rizikóját. Mai tudásunk szerint sokkal hatékonyabb, ha nem közvetlenül étkezés után mosunk fogat. Ekkor ugyanis a savhatás a legerősebb, a felszínes zománc réteg felpuhult, és ha ezt kefével dörzsöljük, elősegítjük ennek további pusztulását. Hagyjunk időt arra, hogy a nyálban oldott ásványi sókból a zománc felszíni rétege újra épüljön. Ezért legjobb, ha étkezés után fél órával mosunk fogat, de a köztes időben sokat segít a cukormentes rágógumi fogyasztása is, amely amellett, hogy tökéletesen hozzásegít a fogakon képződött plakksavak semlegesítéséhez, a fogak tisztán tartásához, a nyálmirigyműködését is stimulálja. Így a cukormentes rágógumik fogyasztása nem csupán a komfortérzetünket javítja, de elősegíti a savas bomlástermékek kimosását, és így a fogszuvasodás megelőzését is - írja közleményében a Magyar Fogorvosok Egyesülete.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.