Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2022. Május 12. 15:04, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Hogyan használjuk megfelelően a légkondit a kocsiban?

Hogyan használjuk megfelelően a légkondit a kocsiban?

Amikor nyáron egymást követik a forró napok, úgy kap egyre nagyobb figyelmet autónkban a légkondicionáló.

Szinte mindenki bekapcsolja a nagy kánikulában vezetés közben - azonban sokan mégsem rendeltetésszerűen használják, így akaratukon kívül is rosszabb hatásfokra kárhoztatják a rendszert. Íme a leggyakoribb hibák, amelyeket elkövethetünk autóklímánk használatakor!

Maximális fokozaton járatjuk a klímát felhúzott ablakokkal

Talán az egyik leggyakrabban elkövetett hiba, amikor egy felhevült autóban induláskor a legalacsonyabb hő- és maximális ventilátorfokozaton járatjuk a klímát, miközben feltekertük az ablakokat. A rendszer ugyanis így csak a bent lévő forró levegőt forgatja. Ha leengedjük az ablakokat, a menetszél gyorsan kiviszi a meleget, így az utastér gyorsabban – akár 5 perccel hamarabb - lehűthető.

Saját magunkra irányítjuk a légáramot

Ha egy izzasztó nyári napon beülünk a kocsiba és izzadt testünkre irányítjuk a légkondi légáramát, annak könnyen megfázás lehet a vége. Az elől ülőknek sem érdemes közvetlenül az arcukra fújatni a levegőt – egyrészt hamis hőérzetet kelt, másrészt blokkolják a levegő útját, ezáltal nem egyenletesen hűl le az utastér. A legjobb megoldás, ha az ablakokra irányítjuk klímánk légáramát.

Télen nem kapcsoljuk be a légkondit

A légkondicionáló nemcsak kellemes hőérzetet biztosít az utasok számára, hanem szárítja is a levegőt, ezért párátlanításra is használható – még télen is. Ha beállítjuk egy kellemes hőmérsékletre a hideg időben a klímát, gyorsan megszabadít az ablakra telepedett párától. Katona Csaba, a Dottore Autószerviz ügyvezetője azt javasolja, hogy az autóklíma hosszú élettartama érdekében rendszeresen indítsuk be azt télen is. Ha hetente 1-2 alkalommal a hideg időben megjáratjuk az autóklímát, elkerülhető az idő előtti klímaszervizelés. A tömítések ugyanis nem száradnak ki, és a kompresszorba is fog jutni olaj.

Alacsony a beállított hőmérséklet a külsőhöz képest

Íratlan szabályként elmondható, hogy a külsőhöz képest a belső hőmérsékletnek nem szabad 10 Celsius fokkal alacsonyabbnak lennie. Különösen az idősebb korosztály szervezete számára megterhelő, ha a hideg utastérből kiszállva hirtelen a nagy meleget érzékelik, az erek kitágulnak, a vérnyomás pedig lecsökken. Ezért a balesetek elkerülése érdekében figyeljünk a kinti és benti hőkülönbség mértékére, amikor bekapcsoljuk a klímát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 10:32, szombat | PR

A fénykép előhívás korszerű, kreatív lehetőségei

A fotózás igen gazdag történelemre tekint vissza, a képek előhívásának lehetőségei azonban legalább annyit fejlődtek, mint rögzítési módjaik.

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését