Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Augusztus 19. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan hat a cukor a gyerekekre?

Hogyan hat a cukor a gyerekekre?

A fagylalt, a sütemények és kekszek gyakran részét képezik a gyerekek táplálkozásának, azonban érdemes odafigyelni a hozzáadott cukrok bevitelére is. A túl sok cukor ugyanis hiperaktivitást és fogszuvasodást okozhat, valamint növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Azonban más krónikus megbetegedések hátterében is a túlzott cukorfogyasztás állhat. Hogy melyek ezek? Kiderül a Fox News cikkéből.

Megfázás, köhögés, allergia

A túlzott cukorfogyasztás miatt okozott leggyakoribb tünetek a megfázáshoz hasonlítanak. Ilyenek a krónikus orrfolyás, a túlzott nyáltermelődés, köhögés és az arcüreggyulladással kapcsolatos egyéb tünetek.

Néhány gyereket komolyabb vizsgálat nélkül allergiával diagnosztizálnak, s ezért felesleges gyógyszereket írnak fel számukra, pedig lehet, hogy a tünetek hátterében szintén a sok cukros étel áll.

Krupp és savas reflux

Néhány gyereknél gyakran jelentkeznek a krupphoz hasonló tünetek, ami súlyos köhögéssel és légzési nehézséggel jár. Ennek hátterében azonban nem feltétlenül a betegség áll, egy orvos beszámolója szerint ugyanis ezek a gyerekek gyakran isznak a nap folyamán csokoládés tejet. A cukor és a tejtermékek kombinációja pedig nehezen emészthető, így a nyelőcsőben ragadva az említett tüneteket okozhatja. Szintén a cukor állhat a savas refluxhoz hasonló tünetek jelentkezésekor.

Gyenge immunrendszer

A túl sok cukor fogyasztása felborítja a jó és a rossz baktériumok egyensúlyát a szervezetben, így legyengíti az immunrendszert. Amennyiben tehát gyereke túl sokszor beteg, érdemes utánanéznie, mennyi cukrot fogyaszt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.