Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. November 25. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan terjed a szamárköhögés?

Hogyan terjed a szamárköhögés?

A szamárköhögés többnyire gyermekközösségekben terjed, így a tinédzserek és a felnőttek oltása teljesen felesleges lehet - állítják amerikai kutatók, akik a betegség terjedésének társadalmi 'mintázatát' vizsgálták, s eredményeiket a Science legújabb számában közölték.

A szamárköhögés (pertussis) cseppfertőzéssel terjedő, a Bordetella pertussis baktérium által okozott, súlyosan fertőző betegség, mely leginkább a kisgyermekeket támadja meg. Évente a világon 30-50 millió esetet diagnosztizálnak, ebből körülbelül 300 ezer eset végződik halállal, javarészt a fejlődő országokban. A fejlett országokban is rendszeresek a helyi járványok. Ilyen járvány tört ki például Kaliforniában, ahol az amerikai járványügyi központ (CDCP) adatai szerint, 6400 megbetegedést regisztráltak, s tíz gyermek hunyt el szamárköhögés következtében.

A Science legújabb számában közölt tanulmány szerzői vitatják azt a feltételezést, hogy fertőzött felnőttek a kiváltói a Kaliforniában és más helyeken előforduló pertussisjárványoknak. Szakértői tanácsadó testület a múlt hónapban azt javasolta, hogy a 65 évnél idősebbeknek emlékeztető oltást kell adni tetanuszra, diftériára és szamárköhögésre, utóbbit azért, hogy megóvják az egy év alatti gyermekeket, akik túl fiatalok az oltáshoz.

A szamárköhögés néha igen súlyos betegség lehet - különösen a csecsemők és kisgyermekek esetén -, akár az életet is veszélyeztető szövődmények is előfordulhatnak. Sem a védőoltás, sem egy lezajlott betegség nem eredményez élethosszig tartó védettséget. A szamárköhögés heveny, hosszan tartó légúti megbetegedés, amelyet rohamokban jelentkező görcsös köhögés, nehezített légvétel, majd a rohamok végén sokszor hányás is előfordulhat. Manapság a kötelező védőoltások miatt szerencsére ritkán fordul elő.

Ám Rejman Rohani, a Michigani Egyetem professzora munkatársaival úgy vélekednek, hogy nem a felnőttek e járványok fő okai. A kutatócsoport, hogy megismerje a szamárköhögés terjedésének társadalmi kölcsönhatásait, a svédországi helyzetet tanulmányozta, ahol 1979-ben a vakcina biztonságosságával felmerülő kétségek miatt felfüggesztették az oltásokat. A vakcinálás tizenhét éven át szünetelt, ám az egészségügyi szervek eközben is korosztályonként figyelték a szamárköhögés előfordulását.

'Egy tervezetlen természetes kutatás eredményeit használtuk fel' - hangsúlyozta Rejman Rohani. A svéd adatokat a csoport nyolc európai országban 7000 személy részvételével végzett, 2008-as vizsgálat eredményeivel vetette egybe, amely korosztályonként elemezte a társasági kapcsolatokat. Az így nyert adatokat egy komputeres modellben alkalmazták, hogy megismerjék, miként befolyásolja a társasági kapcsolatrendszer a szamárköhögés terjedését.

Mint kiderült, amikor Svédországban felújították a fiatal gyermekek vakcinációját, a szamárköhögés előfordulásának gyakorisága minden korcsoportban jelentősen csökkent, kivéve a tinédzsereket. 'A gyerekek általában kortársaikkal kerülnek kapcsolatba, így kevéssé valószínű, hogy a felnőttek fertőznék meg őket. Ily módon a gyermekek immunizálása más gyermekeket is megvéd. A fertőzött felnőttek nem játszanak túl nagy szerepet a pertussis terjedésében a gyermekek között' - hangsúlyozzák a kutatók. Rejman Rohani hozzátette, hogy további kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy a társasági kapcsolatrendszer miként befolyásolja a regionális járványok kitörését. E folyamatok jobb megértésével, ugyanis megtakaríthatók az esetlegesen teljesen hatástalan tömeges oltás költségei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.