Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2023. Július 24. 14:16, hétfő | Helyi

Hol vészeljük át a legmelegebb napszakokat?

Hol vészeljük át a legmelegebb napszakokat?

Itt a nyár, kánikula van. Felváltva jönnek a hőhullámok és a hidegfrontok. Vajon hol érezhetjük magunkat a legkomfortosabban a hőségben?

Gyakran láthatjuk közösségi oldalakon azt a fotót, hogy a fás területeken mennyivel alacsonyabb a levegő hőmérséklete, mint ott, ahol épített környezet van és minimális a növényzet jelenléte. Utánajártunk, számokkal támasztjuk alá.

Kollégánk kíváncsi volt, és megmérte a hőmérsékleteket hétfőn 12.00 és 13.00 között a különböző területeken. Az OMSZ ezen a napon "csak" elsőfokú hőségriasztást adott ki. Négy ponton helyeztük el a hőmérőnket. Először a szerkesztőségünkben, majd az Erzsébet liget árnyékos és napsütötte részét vettük górcső, azaz a hőmérő alá, végül pedig kollégánk beült a napon lévő autónkba, ahol magára zárta az ajtót. Lássuk a tanulságokat, és milyen eredményeket mért le.

1. mérési pont
A szerkesztőségben 12.30-kor nyitott ablaknál, a következőt tapasztaltuk:

Mint láthatjuk, szerkesztőink ebben a hőmérsékletben dolgoznak. A 29,4 Celsius-fok egészen elfogadható, még nem kapcsoltuk be a klímát. Nézzük, mi a helyzet kint.

2. mérési pont

Az Erzsébet liget egyik napsütötte padjára ültünk le. Bár a pad rendkívül forró volt, 40 fok feletti értéket mutatott az elektromos hőmérő, de minket a levegő hőmérséklete érdekelt. A következőt mutatta a hőmérőnk:

Látható, hogy itt már mindjárt nagyobb értéket mutatott, mint az épületen belül.

3. mérési pont

A pad után egy fa tövében helyeztük el eszközünket. Egyértelműbb volt a különbség és a közérzetünk is sokkal jobb lett.

4. mérési pont

Sajnos rengeteg hírt olvashatunk olyan balesetekkor, amikor gyermekek, vagy akár felnőttek záródnak be autóba, buszba. Nem véletlenül figyelmeztetnek a hatóságok is, figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk gyermekünket, házikedvencünket ezekben a hőségekben bezárt autóban, mert súlyos következményei lehetnek. Hogy megerősíthessük, kipróbáltuk, milyen tűzőnapon álló autóban ülni.

Bár nem éppen a legjobb felvétel, de jól levehető, 59,6 Celsius-fok-ot mutat a hőmérőnk. Szerkesztőnk 12.30-kor ült be az autóba, és 12.46-kor szállt ki az autóból, rendesen leizzadva, szédülve.

Tanulság?

Tényleg ne hagyjunk a tűző napon álló autóban senkit, mert rendkívül komoly következményei lehetnek. Még egy 10 perces bevásárlás, vagy ügyintézés esetén se!

A komolyabb hőhullámok idején a legjobban tesszük, ha hűs épületekben maradunk, vagy ha erre nincs lehetőség, a fák árnyékában találhatunk "hűvösebb" pontokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 09:12, szerda | Helyi

A Győr-Moson-Sopron vármegyeiek a legjobb ügyeletesek

Május 14-én kezdődött és 16-ig tartott a IV. Ügyeleti Szakmai verseny.

2024. Május 22. 08:13, szerda | Helyi

Elindult az uborkaszezon – akár 14 millió darab uborkát is leszüretelhetnek évente Ácson

A GreenCoop vállalat 2019-ben létesített egy üvegházat Győr mellett. A létesítményben 4,8 hektáron termesztik a Vidám Paradicsomot.

2024. Május 22. 07:15, szerda | Helyi

Győri pollenhelyzet: aki a fenyőfélékre érzékeny, nehéz napokra számíthat

Az allergiások számára közölt adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

2024. Május 21. 09:13, kedd | Helyi

Megváltozott a Pannon-Víz címe

Érdekes változás történt a Pannon-Víz Zrt. életében, ugyanis a társaság Országút u. 4. szám alatti székhelyének és egyben központi irodaházának címe több mint 50 év után Imaház u. 1. számra változott.