Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Február 02. 16:00, csütörtök | PR
Forrás: InfoGyőr

Homlokzatképzés, hőszigetelés – nézzünk a pohár fenekére?!

Homlokzatképzés, hőszigetelés – nézzünk a pohár fenekére?!

A polisztirolos hőszigeteléssel kapcsolatban sokakban felmerül, milyen mértékben csökkentjük az épület „lélegzését”?

Jogosan tartanak-e az építtetők attól, hogy a lakásban keletkező pára a lakásban marad, lecsapódik a belső felületekre és penészfoltok alakulhatnak ki?

A közhiedelemmel ellentétben a külső falak nem lélegeznek. A helyiség levegőjének páratartalma normál (szigetelés nélküli) falazatok esetében is igen csekély mértékben képes kifelé a falazaton keresztül eltávozni. A páradiffúzió során körülbelül a nedvességtartalom 1-4 %-a teszi ezt meg. A belső burkolatok, falazatok, bútorok felvesznek a levegőből nedvességet, de a legtöbb mennyiség természetes vagy mesterséges szellőztetés során távozhat az épületekből. A jól tömített nyílászárók mellett akár naponta többször kell szellőztetnünk.

A szigetelés vastagságának mértékét a meglévő falazat hőszigetelő képességéhez igazítsuk. A kellemes hőérzetet nem csak a szoba levegőjének hőmérséklete határozza meg. Legalább ilyen fontos a határoló falak felületi hőmérséklete is. A hidegebb falak rontják komfortérzetünket. Vastagabb szigeteléssel magasabb lesz a falak belső hőmérséklete, ami jobb közérzetet biztosít.

Egyrészt a szigeteléssel eltakarhatjuk az esetleges hajszálrepedéseket, megakadályozhatjuk a hőhidak káros hatását, energiát spórolhatunk meg, másrészt minél vastagabb a szigetelés vastagsága, annál kevesebb az esély a belső penészképződésre. Nem utolsó sorban az energetikai tanúsítvány kiállításakor is jobb minősítést kaphatunk, ami a lakásunk értékesítésekor, vagy bérbeadáskor jelenthet előnyt.

Minél jobb egy szerkezet hőszigetelése, a külső oldali felületi hőmérséklet annál hidegebb. Ezért fontos, hogy csak olyan fedővakolattal fejezzük be a rétegrendet, amely tartalmaz alga-, és gombásodást gátló adalékot! A Sto-nál még külön is kérhető ilyen „G” adalék bekeverten, ha az épület ilyen szempontból is terhelt (folyó vagy tó melletti épület, magas növényzet a ház mellett, árnyékoltság, stb.)

A külső oldali hőszigetelések mellett több logikus érv szól, mint a belső oldalinak. Van amikor mégis csak az utóbbi jöhet számításba. Páraszabályozós változata, vagy a teljes párazárós megoldás az üdvözítő? A korrekt rendszerek azért még jóval drágábbak, mint a jobban elterjedt külső változatok. S ha egyik sem jöhet szóba, de szeretnénk emelni egy-két kritikus helyen a belső falhőmérsékletet, tompítani a hő-hidak belső felén oly gyakori páralecsapódást, penészképződést; a klímaglett lehet a megoldás.

Évről évre emelkedik az alkalmazott szigetelőanyagok vastagsága. Örvendetes állapot, de a vastagabb szigetelés nem csak vastagabb pénztárcát igényel, hanem nagyobb odafigyelést a tartozékok kiválasztásánál és precízebb munkát a beépítéskor.

Általában cementes (zsákos kiszerelésű) ragasztóval ágyazzák be az üvegszövethálót. Ezen kívül lehetőség van cementmentes ragasztó és ágyazó habarcs használatára is. Ezek az anyagok lehetővé teszik, hogy nem nedvszívó aljzatokra (pl. fém lemez, OSB lap) is biztonsággal alkalmazzuk azokat, valamint rendkívüli ütésállósságot is elérhetünk velük. Cementes ragasztóknál már egy kisebb kaviccsal is maradandó sérülést okozhatunk. A hőszigetelések befejező rétegeit rendkívül magas hőingadozás érheti. Ezért sötétebb színekben nem ajánlott a színezést választani. Legtöbbször vékonyvakolattal, ritkábban festéssel esetleg egyéb burkolattal is befejezhetjük a rendszert. Nagyobb súlyú burkolatok rögzítése igen körülményes, viszont kőhatású, antikolt felületképzés az MP vakolatokkal esztétikusan kivitelezhető. Az MP vakolattal készült sima felületen nem lehet hajszálrepedést találni.

Minden épületet egyedileg célszerű megvizsgálni, s a lehetőségek keretein belül kiválasztani a legjobb megoldást. Az anyag- és színválasztáshoz, valamint a szakszerű kivitelezés érdekében ingyenes szaktanácsadást biztosítunk. A pohárteszt a kétkedőket is meggyőzi!

Fűtési energiát spórolhatunk meg ha szigeteltetünk, és rengeteg bosszúságtól, ,,ablakon kidobott pénztől” óvjuk meg magunkat, ha időben kérdezünk.

Boros Pál
szaktanácsadó, területi képviselő
Sto Építőanyag Kft
Bővebb információért
katt ide <<<

- Hőszigetelő rendszerek /polisztirolos, ásványi, ütésálló, környezetbarát/

- Vékonyvakolatok /szálerősített, öntisztuló, kőhatású, lábazatra is/

- Homlokzafestékek /repedésáthidaló rendszerek, öntisztuló Lotusan/

- Beltéri dekoratív felületek - Műgyantapadlóbevonatok, betonjavítók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.