Városlista
2024. szeptember 2, hétfő - Rebeka

Hírek

2010. Június 20. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Homokzsákolás és szivattyúzás a Győr melletti Nagyszentjánoson

Homokzsákolás és szivattyúzás a Győr melletti Nagyszentjánoson

A május eleje óta tartó rendkívüli csapadékos időjárás és az újabb felhőszakadás több házat is elöntött a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánoson. A közs

"Itt is benn van a víz, ebbe a házban, a szomszédban, csak a tulajdonos nincs itthon, de nem tudom, hova ment." Fél óra leforgása alatt 40 milliméternyi eső zúdult Nagyszentjánosra, ezért került víz alá a település egy része.

"Az egész utcát nem lehetett látni, víz alatt volt minden. Keresztül ment a víz, úgyhogy itt szomorú világ volt."

A községen két éve tornádószerű szél söpört végig, van olyan, aki még az akkor keletkezett károkon sem tette túl magát.

Nagy Frigyesné, Nagyszentjános: "Mint a Balaton úgy, nézek ki, semmim nincs az égvilágon, semmim. Mindent elvitt a víz. s itt vagyok özvegyen, senki nem segített rajtam. Elvitte a házam tetejét a vihar, akkor sem segített senki."

Van olyan ház, ami teljesen vízben áll. Két asztmás kisgyereket kellett innen kiköltöztetni, mert a szobák teljesen átáztak.

Csák János, Nagyszentjános:

"Betemették az árkokat több helyen, hátul medencék vannak, egyszerűen nincs megoldás rá. Fizetem én is a 75 ezres jelzálogot havonta, a biztosító már két hete nem is jelez, nem tudjuk elérni őket, semmi. A ház meg már az összedőlés szintjén van."

A polgármester szerint már egy centiméternyi újabb eső is nagy gondot okoz, mert a földek telítettek, a vizet nem tudják elvezetni. Két, egyenként 20 köbméteres szivattyús teherautó dolgozik egész nap a faluban, de ennek is komoly költségei vannak.

Unger Vilmos polgármester, Nagyszentjános, független:

"Ennek a katasztrófahelyzetnek a kezelése naponta akár százezreket jelenthet az önkormányzatnak, erre pénzünk nincs. Ezt most valamilyen szinten megelőlegezzük, és bízunk abban, hogy ezt belátják azok a hatóságok, akiknek ebben dönteni kell."

Nagyszentjánoson azt mondják, ha újabb felhőszakadás lesz, akár 50 ház is víz alá kerülhet a faluban.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 02. 09:12, hétfő | Helyi

Lerövidült a távolság Lázi és Győrasszonyfa között

Elkészült a murvás összekötő út Lázi és Győrasszonyfa között, ezzel a két település közötti távolság majdnem ötödére csökkent.

2024. Szeptember 02. 08:12, hétfő | Helyi

Szamárköhögés a gyanú? Tesztelhetjük magunkat Győrben, de nem ingyen

Térítéses PCR vizsgálati lehetőséget kínál a Petz-kórház a szamárköhögés kórokozójának kimutatására.

2024. Szeptember 02. 07:11, hétfő | Helyi

Nagy felújítás kezdődött a Köztelek utcában

A Köztelek utcában útburkolati felújítással egybekötött közmű-felújítás kezdődött, félpályás, időszakonként akár teljes útzárra kell készülniük.

2024. Szeptember 01. 09:14, vasárnap | Helyi

2025 januárjában emelkednek a pedagógus bérek

2025-ben jelentősen növekednek a pedagógus bérek. A béremelés után a tanárok fizetése jövőre eléri majd a diplomás átlagbér 80 százalékát – közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.