Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 26. 11:33, csütörtök | Belföld

Hónapokon keresztül juttatások nélkül maradnak a magyarországi idegenvezetők

Hónapokon keresztül juttatások nélkül maradnak a magyarországi idegenvezetők

Súlyos anyagi problémákkal kell szembenéznie a magyarországi idegenvezetőknek azok után, hogy a koronavírus-járvány miatt tulajdonképpen a hazai turizmus megszűnt. Ehhez egy kutatást is végeztek.

Az sem segíti jelenlegi helyzetüket, hogy az ágazati mentőcsomagban nincsenek benne az idegenvezetők, így sem bevétellel, sem pedig kedvezményekkel nem számolhatnak a következő hónapokban.

Mint ismert, a taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak adott június 30-ig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt. A kata-mentességi körbe eső területek között említették a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását. Azonban az idegenvezetők kimaradtak a mentességből.

A Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) alapító tagja, Adamikné Juhász Nóra az Alfahírnek elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben azért nehéz a magyarországi idegenvezetők sorsa, mert a szakmában dolgozók nem munkavállalók, nem állnak az irodák alkalmazásában és nem is munkáltatók, így egyik eddigi kedvezményből sem részesülnek.

A MIE 3 hete folyamatosan tárgyalt a Magyar Turisztikai Ügynökség akciócsoportjával és a Kereskedelmi Kamara illetékeseivel, annak érdekében, hogy az idegenvezetők is belekerüljenek a kata-mentességbe.

"Óriási csalódás volt az ágazat szereplői számára, hogy cserbenhagyták őket" - emelte ki, Adamikné Juhász Nóra hozzátéve, hogy az idegenvezetők 80-90 százaléka egyéni vállalkozóként van jelen a szektorban. A szakmát azért is érinti nehezen ez a döntést, mert ők voltak a legelsők, akiket komolyan érintett a pandémia, ugyanis már a járvány Kínában való feltűnésekor, az ázsiai turisták sorra mondták le utazásaikat. A velük foglalkozó idegenvezetők már február eleje óta munka nélkül maradtak.

Juhász Nóra olaszországi turistákkal foglalkozik, oly módon, hogy nem irodákkal áll kapcsolatban, hanem interneten keresztül keresik fel őt. Nyilvánvalóan mikor megjelent az országban a vírus, akkor bedőlt az egész olasz turizmus, így az elmúlt 1 hónapban munka nélkül maradt.

"Az olasz események után aztán felgyorsult minden és tulajdonképpen Magyarországon a turizmus bedőlt."

Hozzátette, nem értik a magyarországi idegenvezetők, hogy miért feledkezett meg róluk a kormány. Van egy olyan elképzelés is, hogy az állam talán azt hiszi, hogy a turistaszervezők az utazási irodák alkalmazottai. De ennek ellentmond, hogy már hetek óta felhívták a kormány figyelmét arra, hogy milyen veszélyek fenyegetik a szektort.

A Magyar Idegenvezetők Egyesülete most az ágazatban dolgozók számára azt tanácsolja: aki katás és nincs bevétele, szüneteltesse a vállalkozását addig is, míg esetleg történik valami könnyítés irányukba is.

"Borítékolható, hogy nekünk 4-5 hónapig semmilyen munkánk nem lesz, így pedig szinte semmilyen bevétellel sem számolhatunk" - összegezte.

Adamikné Juhász Nóra szerint amíg tombol a koronavírus-járvány addig az idegenvezetők részére az volna óriási segítség, ha járulék- és adófizetési mentességet kapnának a következő hónapokban.

Véleménye szerint a pandémia csillapodása után a magyarországi turizmust úgy lehetne rövid időn belül helyreállítani, ha komoly összegeket fordítanának a marketingre. Ugyanis a járvány végeztével helyre kell állítani a bizalmat.

"Olyan országos marketing-tevékenységre van szükség, amely elősegíti, hogy minél hamarabb beinduljon ismét a turizmus az országban."

A Magyar Turisztikai Ügynökség számára elküldésre került egy tanulmány, amely az Idegenvezetők helyzetét mutatja be statisztikai adatokra alapozva, illetve nemzetközi példákat hoz arra vonatkozólag hogy a Nyugat-európai országok a COVID19 által okozott krízishelyzetet hogyan kezelik a turisztikai ágazatok tekintetében!

Forrás: alfahir.hu; miguides.com; MIe-Magyar Idegenvezetők Egyesülete

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -