Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Október 29. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Honnan tudja, hogy gyermekének alvási apnoe-ja van?

Honnan tudja, hogy gyermekének alvási apnoe-ja van?

Az Amerikai Alvás Társaság adatai szerint a gyerekek mintegy 4 százalékát diagnosztizálják alvási apnoe-val. A szakértők egyetértenek abban, hogy ez az egészségügyi állapot egyre nagyobb problémát jelent, különösen a gyermekkori elhízási járvány miatt. Sőt mi több, sok gyereket nem diagnosztizálnak időben a betegséggel, így feleslegesen szenvednek, esetleg szednek tüneteikre tévesen más gyógyszereket - hívja fel a problémára a figyelmet a Fox News cikke.

Az alvási apnoe egy alvás közben fellépő légzési zavar, amely bármely életkorban kialakulhat, mégis leggyakrabban a 3-7 éves korú gyerekeket, valamint a középiskolásokat érinti. Szakemberek szerint a gyerekek akkor vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, amikor a legnagyobb a növekedés magasságukban.

A tettesek leggyakrabban a megnagyobbodott orrmandulák, illetve az orrpolip, de a gyermekkori elhízás szintén felelőssé tehető az alvási apnoe-ért: az obesitas-al küzdő gyerekek 60 százaléka szenved a betegségtől. De hogyan ismerhető fel a probléma?

A rendszeres horkolás, a nyugtalan alvás, az éjszakai többszöri felébredés, a reggeli fejfájás és a napközbeni álmosság mind aggodalomra adhatnak okot.

Az alvási apnoe-t emellett szintén összefüggésbe hozták a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral, az ingerlékenységgel és más viselkedési problémákkal. Emellett nagyobb valószínűséggel küzdenek tanulási nehézséggel, így gyenge lesz iskolai teljesítményük. Amennyiben a felsorolt tüneteket tapasztalja gyermekénél, forduljon mielőbb orvoshoz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.