Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2010. December 02. 15:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Neckermann Utazási Iroda

Horvátországról dióhéjban

Horvátországról dióhéjban

Nehéz egy ilyen szép, sőt csodálatos országról bármit is írni, főként felvezetni. Biztos sokan jártak már Horvátországban, sokan pedig ismerőseik, rokonaik beszámolóikból és fotóhegyeikből ismerhetik a mediterrán országot. Horvátor

Talán nem véletlenül. Horvátországban közel ezer sziget, illetve sziklazátony található, városaik pedig majdnem sértetlenül megmaradtak eredeti, sokszor középkori állapotukban. Az élményeket tovább tetőzi a horvát vendégszeretet, a mediterrán tengeri konyha. Horvátország tengerpartja elvarázsló, bármerre is induljunk. Ha északon például az Isztrián, vagy a Kvarner-öbölben szeretnénk nyaralni, legalább annyi látnivalót találunk és olyan szép, kristálytiszta tengert, mint délebben Dalmáciában. Horvátország vonzerejét tovább növeli, hogy egyre könnyebben lejuthatunk szinte bármely részére. Mára megépült a teljes autópálya szakasz, mind Magyarországon, mind Horvátországban.

Nem csak a tengerparti városok szépek Horvátországban. Ha az Isztriai-félszigeten járunk érdemes egy kicsit elautókáznunk a dombok között, mert nagyon sok épségben megmaradt kis középkori falucskát fedezhetünk fel. Ezek úgy néznek ki, mintha egy Robin Hood filmből itt felejtették volna a díszleteket. Érdemes a tengeri programok közé egy ilyen kirándulást is beiktatnunk.

Ha egy csodálatos, tengerparti nyaralást szeretnénk, akkor arra kitűnő választás Horvátország. Ahogy említettük, Horvátországban számos épségben megmaradt középkori várossal találkozhatunk. A horvát tengerpart annyira hosszú, hogy szinte biztosan találunk egy olyan öblöt, vagy partszakaszt, ami csak a miénk. Ha kedvünk van, akár kibérelhetünk egy kis csónakot, ha hajós kirándulásra szeretnénk menni, arra is lehetőségünk van, ha saját kocsinkkal szeretnénk felfedezni a környéket, akkor is számos érdekes hely adódik, bármerre is nyaraljunk.

Horvátországban több lehetőség is adódik a strandolásra. Általában sziklás, vagy kavicsos strandon tudunk fürödni, de több helyen találunk homokos tengerpartot.

Ami a mediterrán ételeket illeti: ha Horvátországban nyaralunk, nyugodtan üljünk be étterembe és vérmérséklettől függően teszteljük le az étlapot (rendelés előtt azonban győződjünk meg az árakról). Általánosságban minden magyar embernek ízlik a horvát éttermekben népszerű csevapcsi és a rántott tintahal. Egyéb, különlegesebb tengeri ételeket is érdemes kipróbálni, de azzal számoljunk, hogy egy nem halételekhez szokott magyar gyomor, egy halas vacsora után nem biztos, hogy mély álmot és ingerektől mentes ébredést fog hozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.

2024. Szeptember 07. 08:14, szombat | Helyi

Kétszáz kiállító az idei Gazdanapokon

Közel 200 kiállítóval várják szombatig a látogatókat a 37. Bábolnai Gazdanapokon.