Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. November 10. 07:17, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Hullámzás után jön a kilábalás?

Hullámzás után jön a kilábalás?

A magyarországi lakáspiac helyzetének értékelése októberben megegyezett az áprilisival, a következő egy évben az ingatlanfejlesztők és -forgalmazók javulásra számítanak, ez alól egyedüli kivétel változatlanul a panel – derül ki a G

A lakáspiac Magyarországon jelentős hullámzást mutat ebben az évben, az érintett vállalkozások helyzetértékelése előbb javulást, majd romlást mutatott, a harmadik negyedévben ismét a kedvező áprilisival egyezett meg a GKI értékelése szerint. Ez azonban még mindig lényegesen elmarad a válság előtti időszakétól – teszik hozzá.

Az ingatlannal foglalkozó vállalkozásoktól kapott válaszokból az derül ki, hogy a piacon a panelek kivételével javulás várható a következő egy évben. Egyelőre azonban tovább csökken a lakást venni vagy építeni biztosan szándékozók száma: alig háromezer háztartás gondolkodik ezen, a válság kitörése előtt tízszer ennyien voltak. Ezzel szemben kissé már nő a felújításra vagy bővítésre készülőké.

Az új lakóingatlanok árának várható alakulása Budapesten az inflációval megegyező növekedést valószínűsít a következő egy évben, más országrészekben még stagnálás lehetséges, az országos átlag is csak kis mértékű drágulást vetít előre. A használtak esetében azonban tovább tart az áresés, 2-4 százalék közötti mértékben. Nyugat-Magyarország kivételével a panelek minden országrészben az átlagnál nagyobb értékvesztést szenvedhetnek el egy év alatt.

A többi részpiacon (raktárak, ipari ingatlanok, telkek) az érintettek várakozása szerint a következő 12 hónapban kedvező irányú változás fog mutatkozni, csak Kelet-Magyarországon számolnak stagnálással.

A GKI külön is mérte a fővárosi és környéki ingatlanpiaci helyzetet. Ez összességében javuló kilátásról tanúskodik, de az is elmondható, hogy az irodapiac zuhanórepülése a legmélyebb és várhatóan legelhúzódóbb. A fővárosban tovább csökkent az irodák kihasználtsága, bár az még így is 75 százalék körüli. A budapesti agglomerációban viszont egy negyedév alatt is drámaian – 60 százalékra – zuhant a kiadott területek aránya.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.