Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Január 11. 07:05, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást

Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást

Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási (tb-) támogatást január 15-étől - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón elmondta, ezek a készítmények a daganatos és a vérképzőrendszert érintő rosszindulatú betegségek, a vérzékenység, a hepatitis C, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az asztma egyik súlyos formája és szívelégtelenség kezelésére szolgálnak, összesen tizennyolc terápiás területen.

Bővült a kórházi ellátásban térítésmentesen igénybe vehető készítmények palettája is, és ugyanez elmondható a járóbeteg-ellátás keretében a kiemelt vagy emelt támogatással vényre rendelhető gyógyszerek köréről is. A szóban forgó betegségek kezelésére alkalmas készítmények fogyasztói ára nem egyszer milliós, több millió forintos tétel - említette meg.

A miniszter kitért arra, hogy a magyar gyógyszerellátás az utóbbi években gyorsan követte a nemzetközi trendeket, és az új készítmények alapvetően alakították át a terápiák és az ellátás körülményeit. 2014 és 2020 között 1323 új gyógyszert fogadott be a társadalombiztosítás, amelyek 118 terápiás területen alkalmazhatók - ismertette.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint 2014-ben 307 gyógyszerbefogadás történt, 2015-ben háromszáz készítmény vált tb-támogatottá. 2016-ban 249 új gyógyszert fogadott be a társadalombiztosítás. Abban az évben kihirdették azt a jogszabályt, amely lehetővé tette négy onkológiai terápiás területen - melanóma, prosztatadaganat, vérképzőszervi, valamint tüdődaganat - új hatóanyagú gyógyszereknek a tételes elszámolási körbe történő befogadását. 2017-ben 223 gyógyszert fogadott be a tb, köztük a két éves kor alatt adható agyhártyagyulladás elleni oltást, amely 2017. januárjától kiemelt támogatással érhető el. 2018-ban 244 készítményt fogadott be a tb, október közepétől 29 új gyógyszer került a támogatási rendszerbe.

A sajtóanyag szerint körülbelül négyezer hepatitis C vírusfertőzött beteg kezelése vált lehetővé a legújabb interferonmentes terápiákkal, a 8-12 hétig tartó, gyakorlatilag mellékhatásoktól mentes kezelés eredményeként a betegek 90-97 százaléka vírusmentessé vált.

Az új készítmények a daganatos és a vérképzőrendszert érintő rosszindulatú betegségek, a vérzékenység, a hepatitis C, egyes gyulladásos betegségek, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, a digitális fekély, az asztma egyik súlyos formája és szívelégtelenség kezelésére szolgálnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.