Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Július 16. 07:54, péntek | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

I. Győri Nemzetközi Fuvolakurzus

I. Győri Nemzetközi Fuvolakurzus

A Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézete először rendez nemzetközi fuvolakurzust. Az intézet oktatója, Ittzés Gergely egyetemi tanár mellett a szerb származású

A jelentkezők háromnegyede részben határon túli magyar, a többiek külföldiek; a középiskolásoktól a már diplomás ifjú fuvolaművészig terjed a korosztály. Többen az egyik legnagyobb nemzetközi fuvolaversenyre, a müncheni ARD-re való felkészülésük részeként vesznek részt a mesterkurzuson.
Külön érdekesség, hogy az egyéni fuvolaórákon kívül egy háromrészes előadássorozatra is sor kerül majd, amelyet a Body Mapping elnevezésű, zenészeknek szóló testismereti és hangszeres mozgásmódszerről tart a téma szakértője, az amerikai Lea Pearson.
A július 19-től 28-ig tartandó fuvolakurzus keretében nyilvános és belépődíj nélküli hangversenyekre is sor kerül. Július 19-én, hétfőn 19 órakor a kurzus tanárai adnak nyitókoncertet az egyetem hangversenytermében (egykori zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.). Ittzés Gergely és Dejan Gavri? Loránt Zsuzsanna zongoraművésznő közreműködésével lépnek fel, előadásukban W. F. Bach, Gaubert, Muczynski, Ittzés, Liebermann és Doppler művei hangzanak el. A tanfolyam végén, július 26-án, hétfőn és 27-én, kedden 19 órakor a fuvolakurzus résztvevői mutatkoznak be.
(Bővebb információ Ittzés Gergely: 70/2768744)

DEJAN GAVRI? 1966-ban született Belgrádban. Diplomáját az esseni Folkwang Zeneművészeti Főiskolán szerezte Matthias Rütters osztályában. Szólófuvolásként tevékenykedett az Esseni Színház és Filharmónia Zenekarában, a Westfaliai jfilharmóniában és a Grazi Filharmonikus Zenekarnál. A grazi főiskolán a Bécsi Filharmonikusok szólófuvolása, Dieter Flury asszisztenseként tanított, 2002-ben pedig elnyerte a mainzi Gutenberg Egyetem professzori állását.
Dejan Gavri? nemzetközi versenydíjakat szerzett a barcelonai Maria Canals versenyen és a Lorenzo Versenyen Viaggioban. Szólistaként és kamarazenészként hazáján és Németországon kívül számos más európai országban is fellépett (Ausztria, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Anglia, Franciaország), valamint az Egyesült llamokban és Japánban.

ITTZS GERGELY (*1969. Győr) a kecskeméti Kodály Iskolában és a Zeneakadémián végezte tanulmányait. Diploma után egy évet a nemzetközi Prágai Mozart Akadémián, majd néhány hónapot Kanadában a Banff Centre for the Arts művésztelepen töltött. Számos mesterkurzuson vett részt, és díjat nyert több hazai és nemzetközi versenyen. 1998-ban Lengyelországban a Zenei Egyéniségek Második Nemzetközi Aleksander Tansman Versenyének Nagydíját nyerte. 1998-99-ben Fischer Annie ösztöndíjas. 2001-ben Liszt-díjjal tüntették ki, 2009-ben Lajtha-díjat kapott. 2009-ben megvédett doktori disszertációjának címe:
A többszólamú gondolkodás szerepe a fuvolajátékban".
Koncertezett és kurzusokat, előadásokat tartott számos európai országban, Brazíliában, Kínában, Kanadában és az US-ban. Az UMZE kortárszenei kamaraegyüttes tagja. 2003-ban alapította meg a TeTraVERSI fuvolanégyest.
A fuvola modern játéktechnikájával mélyrehatóan foglalkozik, saját fuvolaműveit is ez az érdeklődés ihlette. Kettősfogás-táblázata mintegy 400 ujjrendet tartalmaz. Eddig 13 lemeze jelent meg.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.