Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Július 23. 09:40, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír/Kék Duna Rádió

Idén 3300 hallgatót vettek fel a győri Széchenyi István Egyetemre

Idén 3300 hallgatót vettek fel a győri Széchenyi István Egyetemre

Csütörtökön kihirdették az idei felvételi ponthatárokat a felsőoktatásban. Az összesítés szerint a győri Széchenyi István Egyetem tovább erősödött.

Idén mintegy 3300 hallgatót vettek fel, ami öt százalékos bővülést jelent a tavalyi eredményekhez képest. Az intézmény valamennyi kara stabil, visszaesést sehol sem tapasztaltak. Idén 14 százalékos volt a túljelentkezés és szinte minden szakot sikerült feltölteni. Az intézmény közleménye szerint a jelentkezők és a felvettek számának növekedése is azt igazolja, hogy a tanulni vágyó fiatalok nagyra értékelik a Széchenyi Egyetem szoros munkaerő-piaci kapcsolatait. A képzések illeszkednek a társadalmi-gazdasági igényekhez, így biztos elhelyezkedést nyújtanak - írja a www.kekduna.hu.

A műszaki tudományi karra az előző évi adatokhoz viszonyítva 143-mal több jelentkezőt vettek fel; itt 86-tal bővült az állami finanszírozású helyek száma. Az egyetem az ország legnagyobb műszaki karát mondhatja magáénak, 2031 jelentkezőt vettek fel ide; egyes szakokon négyszeres-hatszoros a túljelentkezés.
A legmagasabb - 429-es - ponthatárt a nemzetközi tanulmányok szak alapképzésén kellett teljesíteniük a jelentkezőknek. Államilag finanszírozott képzésre a tavalyinál eggyel több, összesen 2453 diákot vettek fel, míg a költségtérítéses hallgatók száma 154-gyel, 826-ra nőtt.

Szilasi Péter Tamás stratégiai és fejlesztési igazgató a sajtótájékoztatón azt mondta: az intézményt ugyanaz a mértéktartó optimizmus és bizakodás jellemzi, mint tavasszal, amikor "felmerültek kérdések az egyetem jövőjével kapcsolatban". Azt hangoztatta, hogy a Széchenyi István Egyetem biztos a jövőben, a stabilitásban és a növekedésben.

A 2010-es kimagasló felvételi eredmények után, amikor összességében 20%-kal emelkedett a felvettek száma, idén tovább folytatódik a Széchenyi István Egyetem erősödése. A most zárult felvételi eljárásban összesen 3300 hallgatót vett fel a SZE-Győr, ami össz-egyetemi szinten 5%-os növekedést jelent a 2010-es eredményekhez képest. 7,5%-os átlagos növekedéssel és az alapképzésbe lépő hallgatók 14%-os emelkedésével ez évben is kiemelkedő eredményt ért el az észak-dunántúli térség gazdasági fejlődése szempontjából kritikus műszaki-informatikai képzési terület.

Az intézmény valamennyi kara és képzési területe stabil, visszaesés nem tapasztalható. A kormányzati szándék miatt a gazdasági és jogi területen csökkenő államilag támogatott helyeket a költségtérítéses formában felvettek számának jelentős emelkedése kompenzálja, egyes területeken pl. a jogászképzésben jelentősen meg is haladja azt. Egyetemi összesítésben 23% fölötti a költségtérítéses képzésre felvettek számának emelkedése.

A SZE-Győr közleménye szerint képzéseinek népszerűségéről mindent elmond, hogy kapacitásukat szinte minden képzési területen sikerült teljesen feltölteni. A jelentős túljelentkezésnek köszönhetően (idén több mint 14%-os növekményt regisztráltak a jelentkezésekben) fontos eredmény, hogy a felvételt nyert hallgatók számának emelkedése a minőség emelkedésével jár együtt. Ezt legjobban a legtöbb szak esetében megfigyelhető átlagpontszám emelkedés mutatja. A jelentkezők és a felvettek számának növekedése azt igazolja, hogy a tanulni vágyó fiatalok nagyra értékelik a Széchenyi István Egyetem szoros munkaerő-piaci kapcsolatait, és az ennek köszönhetően a társadalmi-gazdasági igényekhez illeszkedő, biztos elhelyezkedést nyújtó képzéseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.