Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Január 20. 18:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

Idén 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

A magyar gazdaság 4 százalékkal bővülhet az idén a tavalyi, várhatóan 6 százalékos csökkenés után, de sok a bizonytalanság az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint.

Az idei kilátásokat ismertető szerdai online sajtótájékoztatón Török Lajos, az Equilor vezető elemzője elmondta: a GDP-arányos államadósság a tavalyi jelentős emelkedés után az idén minimálisan mérséklődhet, az év egészében 79,5 százalékon alakulhat, majd visszatérhet a lassú csökkenő pályára. Ugyanakkor a tavalyi válság adósságnövelő hatását legalább 5-8 évig tarthat ledolgozni.

A költségvetési hiány a támogató fiskális politika miatt a tavalyi 9 után a GDP 4 százalékán alakulhat idén, majd legkorábban jövőre térhet vissza a 3 százalékos szintre.

Az Equilor várakozása szerint az éves, átlagos infláció a tavalyihoz hasonlóan 3,3 százalékos lehet idén, 2022-ben pedig 3,2 százalékos.

Az elemzés szerint a világgazdaság és a magyar gazdaság szempontjából is a legnagyobb bizonytalanságot a koronavírus elleni küzdelem tempója és sikere okozza, mert még nem látható, hogy pontosan mikor érik el az egyes országok a nyájimmunitás szempontjából meghatározó 60-70 százalékos átoltottsági szintet. A jelenlegi ismeretek szerint az Európai Unióban ez leghamarabb a harmadik negyedévben történik meg a koronavírus elleni vakcina logisztikájában felmerülő kihívások miatt, miközben az Egyesült Államokban és több más országban ez a szint akár már a második negyedévben elérhető.

A megnyugtató átoltottsági szint eléréséig fenntartott korlátozások különösen a szolgáltatóipar és a turizmus számára kedvezőtlenek.



Magyarországon tavaly a harmadik negyedévben erőteljes felpattanás következett be a gazdaságban, de a novemberben újra bevezetett járványügyi korlátozások miatt az utolsó negyedévben újabb visszaesés várható, elsősorban a szolgáltatási szektorban. Az Equilor szerint idén az év második felében intenzív bővülés indul a hazai gazdaságban, amelyet segíthet a támogató kormányzati gazdaságpolitika és a laza monetáris politika.

A korlátozások fokozatos feloldásával a lakossági fogyasztás intenzív növekedése várható, ami elsősorban a szolgáltatási szektorban és a belföldi turizmusban jelentkezhet.

A munkaerőpiaci folyamatok a korábban vártnál kedvezőbben alakultak, de a kockázatok továbbra is fennállnak. A korlátozások elhúzódása esetén a kis- és középvállalatok egy része forráshiányos állapotba kerülhet, így ismét emelkedhet a munkanélküliség.

A forint árfolyamának régóta tartó trendszerű gyengülése tavaly felgyorsult, elsősorban a járvány miatt, erre a gyorsulásra idén nem számít az Equilor. Buró Szilárd, a társaság pénzügyi innovációs vezetője kifejtette: a forint az euróval szemben az idei első fél évben kicsit erősödhet, a 355-365 forintos sávból kilépve megközelítheti a 350 forintot, de az év végére ismét rekordszintek közelébe gyengülhet.

A világgazdaságot érintő tényezők közül az Equilor elemzői a többi között kiemelték, hogy megszületett a Brexit-megállapodás, és az Európai Uniónak sikerült a következő költségvetést is elfogadnia. Emellett a korábban elképzelhetetlennek gondolt közös kötvénykibocsátást is megvalósították, amelyből jelentős fiskális csomag állt össze a válság kezelésére.

Hozzátette, hogy az Amerikai Egyesült Államokban Joe Biden győzelmével egy kevésbé megosztó, centrista politikus veszi át a hatalmat a világ legnagyobb gazdasága felett.

Az Equilor szerint a jegybankok idén is folytathatják likviditásnövelő programjaikat, historikusan alacsony szinteken tarthatják a kamatokat, miközben az inflációkövetést is felülvizsgálták és lazítottak a szabályokon, ami jelzi, hogy évekig maradhat az alacsony hozamkörnyezet.

Címkék: gazdaság, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.