Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Február 18. 18:16, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

Idén 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

A járvány okozta gazdasági sokk után 2021-ben a világgazdaság 4,3 százalékkal bővülhet, a magyar GDP pedig 4 százalékkal nőhet a Coface hitelbiztosító előrejelzése szerint.

Az MTI-nek csütörtökön elküldött közlemény szerint a kilábalás ütemében jelentős különbségek lesznek az országok és ágazatok között.

Miközben Kína és több ázsiai ország teljesítménye felfelé húzza a globális gazdasági növekedési ütemet, a legfejlettebb gazdaságok nem térnek vissza a válság előtti GDP-szintjükre ebben az évben.

A Coface szakértői szerint az eltérő ütemű kilábalás a jövedelmi egyenlőtlenségek fokozódásával járhat, emiatt megvan a veszélye annak, hogy több országban nőhet az elégedetlenség, gyakoribbak lehetnek a demonstrációk is.

A hitelbiztosító arra számít, hogy Magyarországon a fellendülés egyik motorja az autóipar lesz, ugyanakkor a vállalati befektetések mérsékeltek maradhatnak, mivel a cégek fejlesztések helyett először a pandémia során csökkenő gyártási kapacitásaikat fogják kihasználni, felpörgetni. Más részről viszont a fejlesztések élénkülését eredményezhetik a gazdaságösztönző kormányzati lépések, amelyekkel kedvező finanszírozást kaphatnak a vállalkozások - tették hozzá.

Magyarország államháztartás hiánya várhatóan csökkenni fog 2021-ben, mert valószínűleg nem lesz szükség olyan kiadásokra, amelyekre a járvány miatt rákényszerült az állam 2020-ban - mutatott rá a Coface.

Címkék: bővülés, gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.