Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Október 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Idén eddig hárman haltak meg szén-monoxid-mérgezés miatt

Idén eddig hárman haltak meg szén-monoxid-mérgezés miatt

Idén eddig hárman vesztették életüket szén-monoxid-mérgezés miatt, tavaly összesen tizenkettő volt az ilyen balesetben elhunytak száma

- mondta Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatornán szombat délelőtt.

A szén-monoxid-mérgezés veszélye minden nyílt égésterű tüzelőberendezésnél fennáll, ahol tökéletlen égés zajlik, nemcsak gáz, hanem fa- vagy vegyes tüzelés esetén is - figyelmeztetett a szakember.

Elmondta, hogy a szén-monoxid-mérgezés azért különösen veszélyes, mert - minden ellenkező híreszteléssel szemben - valóban teljesen színtelen, szagtalan, íztelen. Pusztán a levegőt érzékelve még szakemberek se tudják megállapítani a szén-monoxid jelenlétét, ráadásul a mérgezés tünetei - fejfájás, hányinger - könnyen összekeverhetők más betegségekkel. Ezért különösen fontos szén-monoxid-érzékelő felszerelése - hívta fel a figyelmet.

Az érzékelőt szakboltban érdemes beszerezni, a fogyasztóvédelmi felügyelőség honlapján is lehet tájékozódni arról, hogy melyek a megbízható termékek. A felszerelésénél arra kell figyelni, hogy a tüzelőberendezéstől hozzávetőleg egy méterre, másfél méter magasságban helyezzék el a készüléket, ugyanis a szén-dioxidtól eltérően a szén-monoxid a levegőhöz hasonló súlyú ezért nem a helység alján gyűlik össze, hanem elkeveredik a légtérben - mondta a katasztrófavédelem szóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.