Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2022. Szeptember 03. 14:00, szombat | Belföld
Forrás: Katasztrófavédele

Idén már csaknem 400 alkalommal vezették félre a tűzoltókat, fals telefonhívással

Idén már csaknem 400 alkalommal vezették félre a tűzoltókat, fals telefonhívással

Az idén már ennyi alkalommal voltak máshol a tűzoltók, mint ahol lenniük kellett volna, és nem azért, mert eltévedtek. Hanem azért, mert szándékosan megtévesztették őket.

Legutóbb például hétfőn, amikor valaki azzal telefonált be a Zala megyei műveletirányításra, hogy Nagykanizsán egy családi ház udvarán műanyag szemetet égetnek. A város hivatásos tűzoltói annak rendje és módja szerint kivonultak az esethez, ahol viszont semmi nyoma nem volt tűznek.

Azt természetesen a tűzoltók is tudják, hogy tévedni emberi dolog. A problémát sosem az jelenti, amikor valaki segítő szándékkal tárcsázza a 112-t. A baj akkor kezdődik, amikor valaki jó tréfának, emberes virtusnak gondolja a készenléti szolgálatok szándékos megtévesztését, felesleges riasztását.

Ha nem megy fejből, álljon itt néhány szempont, amely megkönnyíti annak eldöntését, hogy vajon megéri-e félrevezetni a tűzoltókat:
- amíg a fals helyszínen vannak, nem lehetnek máshol, ahol talán egy emberi élet van veszélyben
- ha egy valós esethez egy közelebbi tűzoltóságról nem indítható egység, mert éppen feleslegesen tartózkodik egy sosemvolt kárhelyen, akkor távolabbról mennek a tűzoltók, és előfordulhat, hogy az már későn lesz
- a szándékosan megtévesztő jelzés szabálysértés
rendőrségi eljárást von maga után
- pénzbüntetést szabnak ki rád, sőt, akár elzárás is lehet a tréfa vége
- ki kell fizetned a tűzoltók vonulásának költségeit
- előfordulhat, hogy míg te azzal szórakozol, hogy fals helyszínre hívsz tűzoltókat, valamelyik szerettednek segítségre lehet szüksége, de nem jut hozzá, esetleg éppen miattad… - áll a Katasztrófavédelem bejegyzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest