Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2023. Február 23. 09:15, csütörtök | Helyi

Idén nem lesz árrobbanás a lakáspiacon

Idén nem lesz árrobbanás a lakáspiacon

Az eladó lakások számának bővülésére és gyengébb keresletre számítanak idén a lakáspiacon.

Szakértők szerint az árak minden bizonnyal stagnálni fognak, egyes szegmensekben akár visszaesés is elképzelhető. A dinamikus növekedés várhatóan az év második felében sem tér vissza, így 2023 egészére összeségében nominálisan visszafogottabb, 4-6 százalékos növekedés valószínűsíthető, reálértéken pedig a lakóingatlanok árának csökkenésére lehet számítani.

2022 első felében még nagy lendület jellemezte a hazai lakáspiacot: az első negyedévben éves összevetésben nominálisan 26,8 százalékkal, reálértéken – a magas infláció miatt – 14,6 százalékkal emelkedtek az árak. Az ország összes régiójában drágábbak lettek az ingatlanok, a legnagyobb, több mint 20 százalékos növekedést a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon jegyezték fel. Leginkább a megyeszékhelyeken drágultak az ingatlanok, de hasonló mértékű, 19 százalékos emelkedés ment végbe a városokban is.

Idén Budapesten több mint hatezer társasházi lakás átadása várható, ezt jövőre több mint ötezer követheti – ezek jórészét ugyanakkor már eladták, a 2023-2025-re elkészülő csaknem 13 ezer társasházi lakás közül mindössze 5300 volt szabad tavaly decemberben. 2025-re viszont még kevés projektet jelentettek be, hosszabb távon tehát még bővülhet a kínálat. Vidéken a csökkenő számú fejlesztések egyik központja továbbra is a Balaton. A legtöbb, 2400 feletti új lakás Somogyban épül, de Pest vármegyében is meghaladta a számuk az 1700-at 2022 utolsó negyedévében. A harmadik helyen Győr-Moson-Sopron állt csaknem 1300 épülőben lévő lakással. Nógrádban nem zajlott legalább 10 lakást tartalmazó projekt értékesítése, de Békésben, Tolnában és Jász-Nagykun-Szolnokban is csak pár.

Az energiaárak átrajzolhatják a piacot

A rezsiköltségek emelkedése miatt előfordulhat ugyanis, hogy többen a nagyobb alapterületű vagy korszerűtlenebb ingatlanuk eladása mellett döntenek, ezek iránt azonban kisebb lehet az érdeklődés. A keresletre erős hatással lehet a gazdasági helyzet alakulása, a GDP előrejelzések szerint mérsékelt bővülése, a foglalkoztatottság várható csökkenése, a továbbra is magas infláció és kamatszintek, valamint a reáljövedelmek zsugorodása. Támogatások ugyanakkor továbbra is elérhetők a lakásvásárláshoz, bár a lakások elmúlt években végbement drágulása miatt kisebb segítséget jelentenek a korábbinál.

A lakásvásárlás a magas inflációs környezetben várhatóan továbbra is vonzó befektetési lehetőség marad, de a jelenlegi helyzetben más eszköz is vonzóvá válhat. Összegezve idén visszafogottabb kereslet várható a lakáspiacon az előző évekhez képest. A korszerűtlenebb és nagyobb ingatlanok iránt sokkal kisebb érdeklődés mutatkozhat, a korszerűbb, kisebb ingatlanok viszont vevőre találhatnak. 2023 egészében a korábbiaknál jelentősen kevesebb tranzakcióra lehet számítani, és amíg a hitelkamatok nem mérséklődnek számottevően, ez vélhetően így is marad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 08:14, hétfő | Helyi

Már a tabella élén a győri jégkorongozók

A tabella élére állt az Uni Győri ETO HC Andersen Ligás jégkorong csapata, miután legutóbb 8-4 arányban legyőzte a DAC csapatát.

2024. Február 26. 07:13, hétfő | Helyi

Robotika teremben is tanulhatnak a diákok

Csaknem 3 milliárd forintból korszerűsítették a győri Pattantyús-Ábrahám Géza Technikumot.

2024. Február 25. 15:48, vasárnap | Helyi

A Győr hazai sikere

A SERCO UNI Győr hazai pályán tíz ponttal kerekedett az NKA Universitas Pécs fölé a női kosárlabda NB I első szombati mérkőzésén.

2024. Február 25. 09:17, vasárnap | Helyi

Súlyos betegeség előzhető meg az oltással

Már most érdemes kérni a kullancsok csípésével terjedő vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltást.