Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2010. Február 11. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Idén még nem kötelező felvenniük az óvodáknak a hároméves gyermekeket

Idén még nem kötelező felvenniük az óvodáknak a hároméves gyermekeket

Egy év haladékot kaptak az óvodák arra, hogy megteremtsék a feltételeket és a helyeket a hároméves körzetes gyermekek fogadására. Az eredeti szabályozás szerint ugyanis már januártól kötelező lett volna az intézmények számára, hogy

Helyhiányra hivatkozva továbbra is elutasíthatják az óvodák az ötévesnél fiatalabbakat, 2011-től azonban már minden, helyet igénylő hároméves körzetes gyermeket fogadniuk kell az intézményeknek. Az engedmény ellenére azonban a fenntartóknak továbbra is gondoskodniuk kell a három-öt éves gyermekek napközbeni ellátásáról - mondta el a lapnak Paszkoszné Kulcsár Andrea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezető főtanácsosa. Hozzátette: ezen korosztály esetében a családi napközi és a házi gyermekfelügyelet is megoldást jelenthet.

Tavaly még büntették a háromévesnél fiatalabbakat felvevő óvodákat
Egy másik módosítás szerint azonban szeptembertől a 2,5 évesekre is vonatkozik a kötelezettség - amennyiben marad hely. Tavaly még büntetéseket szabott ki az Oktatási Hivatal azok számára, akik háromévesnél fiatalabbakat is felvettek. 2008-ban azonban a háromezer főnél kisebb létszámú településeken mintegy 15 ezer óvodás közül 94-en nem lépték át a korhatárt.
10-15 ezer bölcsődei férőhely hiányzik ugyanakkor az országban, tovább nehezíti pedig a helyzetet, hogy a tízezer lélekszámnál kisebb lakossággal rendelkező településeken nem kötelező bölcsödét működtetni, az április után született gyerekek esetében pedig már csak - a három év helyett - két évig jár a gyes - írja a Népszabadság.

Nem a férőhelyek kialakítása, hanem fenntartása nehéz
A 2,5 éves gyermekek többségét azonban zavarja a nagy tömeg, a lehetőségekhez mérten pedig több törődést igényelnek annál, mint amit egy 25-30 fős létszámmal bíró óvodai csoportban dolgozó pedagógus tud nyújtani nekik - mondta el a lapnak Makár Barnabásné, a miskolci Szeder utcai óvoda vezetője. Számos intézmény azonban még a háromévesnél fiatalabbakat sem tudja felvenni, egy 2008 óta érvényben lévő szabályozás szerint pedig a hátrányos helyzetűeket sem tudja fogadni - írja a Népszabadság. Az óvoda vezetője szerit a férőhelyek kialakítása megoldható különböző források, uniós támogatások segítségével, gond van azonban azok fenntartásával.

Az óvodák eloszlása okoz gondot
Ugyan 90 százalékos kihasználtsággal működnek átlagosan a magyar óvodák, a helyek eloszlása azonban nem felel meg az igényeknek: kevés a férőhely a kis falvakban, az új lakóparkok környékén, a nagyvárosokban, azok környezetében, illetve Pest megyében is. A jelenlegi nevelési évben 9 ezer fővel nőtt a férőhelyek száma, így 363.036-ra emelkedett. Az óvodáskorú gyermekek (388.156) egy részét azonban a szülők nem szeretnék hároméves korukban óvodába adni.

(Forrás: Népszabadság)
(www.edupress.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 06:00, szerda | Belföld

Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án - jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Február 20. 16:15, kedd | Belföld

Munkácsy Mihályra emlékeztek születésének 180. évfordulóján a Fiumei úti sírkertben

Munkácsy Mihály festőművész születésének 180. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést kedden a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben.

2024. Február 20. 10:38, kedd | Belföld

Szakadékba zuhant gyermeket mentettek a tűzoltók és a speciális mentők

Egy hétvégi kiránduláson történt a baleset, Mátraházánál, a Veronika-rét közelében.