Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2014. Július 30. 16:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Időben megkezdik a tankönyvek kiszállítását

Időben megkezdik a tankönyvek kiszállítását

Időben megkezdik a kiszállítását az iskolákhoz a kormányzat szerint a 4,6 milliárdért megújuló tankönyveknek.

„Az ütemezés szerint halad a megújuló tankönyvek nyomdai előállítása, a kiszállítás pedig időben megkezdődik az iskolákhoz” – közölte a közoktatásért felelős államtitkár. Czunyiné Bertalan Judit elmondta, hogy a nyomdából kikerülő tankönyvek órákon belül eljutnak a Könyvtárellátó raktáraiba, a tankönyvek terjesztése pedig az előre tervezett határidőben megkezdődhet - írja a Világgazdaság.

Az államtitkár szerint a tartalmi, módszertani és technológiai szempontból is újnak számító tankönyveket 4,6 milliárd forintból, uniós támogatás segítségével fejlesztették ki, és először a szeptemberben kerülnek az iskolákba. A kerettantervekhez igazodva, felmenő rendszerben 50 tankönyv jelenik meg, ezekből 1501 iskola 862 ezer példányt rendelt meg, a kipróbálásra 126 iskola és 966 pedagógus jelentkezett.

Az új taneszközök az általános iskolák 1., 2., 5., 6., valamint a középiskolák 9. és 10. évfolyamai számára készültek. A tankönyveket augusztus 31-éig kell eljuttatni az iskolákba. A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron, kötetenként nagyjából 350–400 forintért forgalmazzák. „Ezért az összegért a korábbi sokszereplős tankönyvpiaccal ellentétben egy, a szülők számára megfizethető, minőségben és tartalmilag tekintve tartós, az árnál jóval többet tudó tankönyvet kapnak meg” – hangoztatta Czunyiné. Szerinte ezzel a tankönyvsorozattal már 1,5 milliárd forint megtakarítást ért el a tankönyvellátás, amiből egymilliárd az államnál jelentkezik, félmilliárd pedig a családoknál.

„A tankönyvellátásban, -terjesztésben, -kiadásban volt egy nagyon jól működő, 20 év alatt kialakult rendszer, amelyet rendkívül durva módon einstandoltak – nyilatkozta a Tankönyvesek Országos Szövetségének alelnöke. Romankovics András szerint előre látható volt, és az előző tanév bizonyította, hogy az elmúlt 20 évben nem volt annyi tankönyvellátási zűrzavar, mint tavaly. Azt sejtik, hogy idén talán valamivel kevesebb, de meglehetősen sok gond lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 18:04, szombat | Belföld

TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát

A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei,

2022. Június 25. 16:01, szombat | Belföld

Elkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja

Gálakoncerttel kezdődött meg a Magyar Tavak Fesztiválja péntek este Kápolnásnyéken a Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon.

2022. Június 25. 15:01, szombat | Belföld

Az autósok 12,5 százaléka halogatja a lejárt műszaki meghosszabbítását

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja.

2022. Június 25. 12:02, szombat | Belföld

Húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék - helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét - pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet,