Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Szeptember 17. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Idős korra megvéd a mozgás a magas vérnyomástól

Idős korra megvéd a mozgás a magas vérnyomástól

Közel egy évtizeddel késlelteti az idős korral járó magas vérnyomás kialakulását a rendszeres testmozgás - állítja egy új tanulmány, amelyről a Health Day számol be. A vérnyomás emelkedése idős korra elkerülhetetlen, ahogy az artériák egyre merevebbé válnak.

A tanulmány keretében 1970-2006 között 14 ezer résztvevő szívének egészségére vonatkozó adatait vették szemügyre. Arra lettek figyelmesek, hogy a szisztolés vérnyomás emelkedése a mozgásszegény életmódot követő férfiaknál 46 éves koruk környékén kezdődik.

Ezzel szemben a rendszeresen mozgóknál a szisztolés vérnyomás emelkedésének kezdete kitolódik 54 éves korukra. Ez azért fontos, mert ennek a faktornak a növekedése nagymértékben megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Ugyanakkor azt is megállapították, hogy a mozgás szintén jó hatással van a diasztolés vérnyomásra. Ennek emelkedése a mozgásszegény életmódot élő férfiaknál 42 éves korukra tehető, ezzel szemben a fitteknél nagyon idős korukig nem emelkedik, csak annál, aki megéri a 90. életévét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.