Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2010. Április 28. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Ígérete ellenére tovább pusztít a cégóriás

Ígérete ellenére tovább pusztít a cégóriás

A Greenpeace olyan információkat tett közzé kedden, amelyek a nemzetközi környezetvédő szervezet szerint azt bizonyítják, hogy ígéreteit megszegve Indonézia legnagyobb pálmaolaj-termelője továbbra is pusztítja az esőerdőt az országban.

 

Két héttel ezelőtt a Greenpeace a Sinar Mas egy másik leányvállalatával kapcsolatban állította azt, hogy Kalimantan nyugati részén pusztít természetvédelmi területeket Indonéziában. „Ezek az esetek azt bizonyítják, hogy ennek az óriásvállalatnak ígéretei és elkötelezettsége semmit sem érnek, csupán félrevezetések" - mondta a Greenpeace délkelet-ázsiai kampányfőnöke.


A Sinar Mas februárban megerősítette azt, amit tavalyi jelentésében is ígért: támogatja a fenntartható fejlődés elveit, amelyeket a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal nevű nemzetközi kezdeményezés is elfogadott. A 2005-ben létrehozott etikai és környezetvédelmi szabályrendszerhez összesen 39 alapelv tartozik. Például az átláthatóság melletti elkötelezettség környezetvédelmi, társadalmi és jogi kérdésekben, felelősségvállalás a hulladékfelhasználás területén valamint a pálmaolaj-termelés által érintett helyi közösségek és dolgozók védelme.


A szabályrendszer - bár elsősorban az erdők védelmét célozza - csak akkor tiltja az ültetvényesítést, ha az adott terület „különösen értékes védett erdőnek" számít. A kerekasztal tagszervezetei között vannak észak- és dél-amerikai, afrikai, ázsiai cégek is. A testület megengedi, hogy az egyes országok saját helyzetükhöz mérten maguk állapítsák meg, mely területek számítanak nekik „különösen értékesnek".

 

Hatalmas területek tűnnek el

A környezetvédők szerint a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal etikai és környezetvédelmi szabályrendszerében könnyen találnak joghézagokat azok, akik akarnak. Ezért történhet meg, hogy hatalmas erdős területek és tőzegvidékek tűnnek el Délkelet-Ázsiában, hogy helyükbe olajpálma-ültetvényeket telepítsenek. A pusztításért azon cégek is felelősek, melyek már csatlakoztak a pálmaolaj környezetkímélő előállítását sürgető kerekasztalhoz. Pálmaolajat rengeteg élelmiszer és kozmetikai termék, sőt bioüzemanyag előállításához is használnak, ez a környezetvédők szerint többet árt a környezetnek, mint amennyit használ.

A Sinar Mas ellen egyébként multinacionális vállalatok is felléptek már, legalábbis ezt állítják. Az Unilever és a Nestlé azt közölték, hogy a Greenpeace követelésére nem rendelnek pálmaolajat az indonéz cégtől. A Sinar Mas kedden azt válaszolta a Greenpeace állításaira, hogy nem a cég, hanem az ültetvény-telepítésért felelős igazgatójuk sértette meg a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal szabályrendszerét, ezért felfüggesztették beosztásából.

(FH)

 

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 11:00, péntek | Belföld

Tetőzik a kánikula

Pénteken tetőzik a hőség - írta az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2022. Július 01. 10:09, péntek | Belföld

Mától dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok

Mintegy háromezer munkáltató jelezte eddig igényét mintegy 14 ezer egyetemista, középiskolás vakációs foglalkoztatására a bértámogatást biztosító programban.

2022. Július 01. 08:45, péntek | Belföld

Orbán: a háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni

Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

2022. Július 01. 08:00, péntek | Belföld

Szombaton 41 strandon indul a Mozdulj Balaton!

Idén 34 Balaton-parti település 41 strandja csatlakozott a szombaton startoló Mozdulj Balaton! szabadidősport-rendezvénysorozathoz, melynek során ingyenes, szervezett sportlehetőségekkel várják az érdeklődőket