Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Május 06. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így csapja be gyomrát!

Így csapja be gyomrát!

A gyomra tudja hány óra van – állítják ausztrál kutatók, akik szerint a bélrendszernek megvan a saját cirkadián ritmusa, vagy más néven élettani napszaki ritmusa. Apró trükkökkel azonban becsaphatja gyomrát és így sokat tehet az elhízás és a cukorbetegség megelőzéséért - írja a Fox News.

Evés közben a gyomor megnyúlik, ami aktiválja a gyomorban lévő idegeket, ezek pedig napszaktól függően reagálnak az ingerre. Mivel napközben az idegek kevésbé érzékenyek, ezért többet tud enni, míg éjjel ennek a fordítottja történik: az idegek érzékenyebbek, így hamarabb érzi magát jóllakottnak.

Ennek a ritmusnak a megzavarása okozhatja, hogy az éjszakai munkarendben dolgozók, akik érthető okokból éjjel többet, míg nappal kevesebbet esznek, hajlamosabbak az elhízásra, mint a normál, nappali műszakban dolgozó kortársaik.

Egy korai szakaszában lévő kutatás szerint be lehet állítani az étkezés idejét, s így megakadályozni a súlygyarapodást. Más kutatások szerint az, hogy mikor és mit kellene enni, a napszaktól függ.

Kezdje a napot fehérjével! Vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy akik reggelire magas proteintartalmú ételt – például tojást – fogyasztanak, ebédkor nem olyan éhesek, ezért kevesebbet esznek összehasonlítva azokkal, akik szénhidrátban gazdag étellel kezdik a napot.

Ebédeljen 3 óra előtt! Ezzel nagyban hozzájárul a fogyás sikeréhez, minthogyha későbbre halasztja a nap legnagyobb étkezését. Ebéd után három órával szintén egyen egy kis fehérjét, például zsírszegény túrót, ami csökkenti az éhségérzetet. Mindemellett minimalizálja 8 órára azt a napközbeni időt, amit étkezéssel tölt, ezzel is tehet az elhízás és a cukorbetegség megelőzéséért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.