Városlista
2023. december 10, vasárnap - Judit

Hírek

2013. Február 01. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így csökkentse a terhesség alatti diabétesz kialakulásának kockázatát

Így csökkentse a terhesség alatti diabétesz kialakulásának kockázatát

A mioinozitol nevű étrend-kiegészítő segít megelőzni a gesztációs diabétesz vagy más néven a terhesség alatti cukorbetegség kialakulását - írja a Fox News. Az inozitolról korábban az derült ki, hogy policisztás ovárium szindróma esetén segít a fertilitás helyreállításában.

Ezúttal arra találtak meggyőző bizonyítékot, hogy a mioinozitol csökkenti a terhesség alatti cukorbetegség előfordulását.

Azoknál a nőknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, vagy családi kortörténetük miatt ki vannak téve a cukorbetegség kialakulásának különösen fontos a megelőzés. A nem diagnosztizált és kezeletlen gesztációs diabétesz miatt a nagyobb magzatok sérülékenyebbek, veszélybe kerül a kihordásuk, s megnő a koraszülés kockázata is.

A vizsgálatba a kutatók 220 terhes nőt vontak be, akiknek családi kortörténetében előfordult 2-es típusú cukorbetegség. A résztvevők felének naponta kétszer 2 gramm mioinotizol kiegészítőt adtak az egyébként is ajánlott folsav mellett. A másik csoport tagjai viszont csak ez utóbbit kapták a terhesség harmadik hónapjától kezdve a végéig.

Az első csoport tagjainak 6 százalékánál alakult ki terhesség alatti diabétesz, míg a csak folsavat kapottak esetében ez az arány 15 százalékos volt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 09:10, szombat | Életmód

Megnyitott a téli Gyárkert Veszprémben

Több száz program várja az érdeklődőket az év végéig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat (VEB2023 EKF) keretében - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

2023. December 07. 06:00, csütörtök | Életmód

Meteorológia: a legmelegebb ősz volt az idei

Az idei ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991-2020-as évek átlagát, és a 13,3 fokkal a legmelegebb lett 1901 óta - írta az OMSZ a honlapján közölt évszakértékelésben szerdán.

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.