Városlista
2024. augusztus 9, péntek - Emőd

Hírek

2024. Augusztus 09. 16:45, péntek | Belföld
Forrás: Lounge Communication

Így készült az idei Szent István-napi kenyér

Így készült az idei Szent István-napi kenyér

A hagyomány és a megújítás kovászából sült az idei Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér, amelyeket a Szent István Nap helyszínein is megkóstolhatnak a látogatók.

A Magyar Pékszövetség 2024-es kenyérversenyén mindkét kategóriában első helyet ért el a Balmaz Sütöde Kft. A vállalkozást működtető apa-fia duó, Fülep Zsolt és Fülep Ádám közösen mutatta be a díjnyertes alkotásokat Szente Vajknak, az ünnepségsorozat nagykövetének.

A hajdúsági családi vállalkozás 1991 óta készít kenyérkülönlegességeket, és az idén immár harmadik alkalommal nyerték el a Szent István-napi Kenyérverseny első díját. 2020-ban a Hajdúsági házi kenyér, 2022-ben a Gulyás kenyér, 2024-ben pedig a Nagyapám kenyere burgonyával elnevezésű terméküket választották meg az ország kenyerévé.

A Nagyapám kenyere burgonyával névre keresztelt győztes alkotásuk négyféle lisztből, só, víz, és sertészsír felhasználásával készül, bélzetét pedig a burgonya teszi igazán selymessé. A kenyérkülönlegesség – amellyel a megalkotók a felmenőik előtt tisztelegnek – akár tizennégy napig is fogyasztható a tizenkét órás hagyományos kovászolási folyamatnak és különleges sütési technológiáknak köszönhetően.

Az Innovatív kenyér versenykategória szakmai zsűrije a Fülep család Jalapenos és cheddar sajtos, vadkovászos kenyerét ítélte az idei legjobbnak. E termék egyediségét kivételes ízvilágának és az elkészítéséhez használt technológiának köszönheti.

Élesztő nélkül, rendkívül hosszú, huszonnégy órás kovászolási eljárással készül, a hagyományos összetevőit pedig az enyhén pikáns jalapeno paprika és a krémes cheddar sajt egészíti ki. A Balmaz Sütöde Kft. Innovatív kenyér kategóriában sem először győzedelmeskedett: 2023-ban Aranymetszés nevű alkotásukkal hozták el az első díjat.

A nyertes kenyereket a Szent István Nap rendezvénysorozat közönsége augusztus 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában is megkóstolhatja. Ugyanitt megvásárolható lesz az idei nyertes Sétáló sütemény, a Pásztor reggeli is, amely szintén a látogatók kedvencévé válhat.

A Fülep Zsolttal és fiával, Ádámmal készített videós interjú az alábbi hivatkozásra kattintva tekinthető meg:

A Szent István Nap programjai, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk hamarosan elérhetők a folyamatosan frissülő szentistvannap.hu weboldalon és az ünnepségsorozat hivatalos mobilalkalmazásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 09. 08:08, péntek | Belföld

KSH: júliusban 4,1 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

2024. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Augusztus 09. 08:05, péntek | Belföld

A hétvégén is folytatódik a melegedés

Pénteken még főleg az északkeleti országrészben fordulhat elő zápor, néhol zivatar, de szombaton és vasárnap már jellemzően napos időre lehet készülni. A hőmérséklet emelkedik, vasárnap délután már 30-36 Celsius-fok várható

2024. Augusztus 09. 08:02, péntek | Belföld

Agrárminiszter: a magyarok kenyere 2024-ben is biztosított

A kenyér mindig és mindenhol a biztonság, a jövő és a megmaradás üzenetét hordozza.

2024. Augusztus 09. 07:40, péntek | Belföld

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége

Az OTP Bank idén a második negyedévben a várakozások átlagát meghaladva 267,930 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el, 8 százalékkal alacsonyabbat az előző év azonos időszakánál