Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Szeptember 12. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így néz ki ma a magyarok bakancslistája

Így néz ki ma a magyarok bakancslistája

Minden ember számára a saját és szerettei boldogsága a legfontosabb, vágyaik tárgya főként ennek megteremtésére irányul. Akár papíron, akár csak gondolatban, de mindenkinek megvan a saját bakancslistája azokról a leginkább áhított dolgokról, amelyeket élete során szeretne elérni. Az áhított vágyak és tervek elérése azonban napjainkban nem is annyira könnyű, de egy kis előre gondolkodással és tervezéssel akár a legnagyobb álmok is megvalósulhatnak.

A Groupama Garancia Biztosító 2013 májusában online, reprezentatív felmérést végzett a 30-60 éves lakosság körében, hogy feltérképezze a megtakarításokkal, öngondoskodással és nyugdíjjal kapcsolatos véleményeiket. A kutatás során kiderült, hogy a megkérdezettek háromnegyede aggódik a nyugdíjas évei miatt. A legtöbben (a megkérdezettek 75 százaléka) a nyugdíjtól, a szűkös anyagiaktól félnek, míg 22 százalékuk tart attól, hogy lesz-e egyáltalán fedél a feje fölött idős korára. 53 százalékuk a betegségektől retteg, 40 százalékuk pedig attól, hogy nem fogják tudni ellátni önmagukat idős korukban. Minden harmadik megkérdezett (36 százalék) attól tart, hogy idős korában nem lesz a közelében családja.

A félelmeken túl persze mindenkinek van egy pozitív elképzelése, vannak álmai arról, hogy miként szeretnék tölteni nyugdíjas éveiket. Ha ezek a vágyak és álmok konkrét célként lebegnek az ember szeme előtt, a mindennapok nehézségeit is könnyebb átvészelni. Aki nap, mint nap akár apró lépéseket is tesz vágyaiért, az nyugdíjas éveire boldogan és kiegyensúlyozottan élhet. A megkérdezettek válaszai alapján kialakult kép túlnyomórészt pont egy ilyen aktív, boldog párkapcsolatban töltött nyugdíjas életformáról tanúskodik. A legtöbben családjukkal szeretnék idejük nagy részét tölteni, emellett az olyan hobbi tevékenységek, mint a kertészkedés, a sütés-főzés is a boldog nyugdíjasról kialakult kép részei.

A magyar lakosság szerint a boldog nyugdíjas sokat utazik

A felmérés kitért arra is, hogy a megkérdezetteknek mi a 3 legnagyobb álmuk, tervük nyugdíjas éveikre, amit mindenképpen véghez szeretnének vinni életükben – tehát mi szerepel a bakancslistájukon? A felmérés eredményei alapján a megkérdezettek akkor éreznék magukat igazán boldognak nyugdíjas éveik alatt, ha világot láthatnának, utazhatnának, – legyen az akár egy világkörüli út, egy európai autós körutazás vagy akár egy motoros barangolás. A válaszok alapján ez az álom jelenlegi életszakaszukban nem biztos, hogy megvalósulhat az idő, vagy a pénz hiánya miatt, ezért tervezik azt, hogy majd nyugodt nyugdíjas éveikben bepótolják a lemaradást.

Minden negyedik megkérdezett említette, hogy nyugdíjas éveiben idegen nyelvet szeretne tanulni. Ez az álom főként az 50-60 évesek, a nők és az érettségivel nem rendelkező, alacsony végzettségűek körében szerepel a fő tervek között. A 30-39-es éveikben járó felsőfokú végezettséggel rendelkező férfiak extrém, vakmerő élményeket is át szeretnének még élni idősebb korukban – derült ki a felmérésből. Minden tizedik válaszadó teljesítménytúrára szeretne menni, valamint a listán elől szerepel még az ejtőernyős ugrás, a hegymászás és a lovaglás is.

Érdekes tény, hogy az egyéb kategóriában a további célok, álmok között az esetek nagy arányában a családdal, unokákkal való időtöltés szerepel. Tehát a válaszadók ezen hányadának a családja az álma, az hogy a családja körében legyen és lássa felcseperedni unokáit.

150 000 Ft feletti az ideális nyugdíj

Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy a gondtalan nyugdíjas évekhez megfelelő pénzügyi háttérre is szükség van, amiért már időben tenni kell. A felmérés eredményei alapján a megkérdezettek 46 százalékának van valamilyen megtakarítása. A megtakarítók több mint fele (54 százalék) előre látóan már nyugdíjas éveire takarékoskodik, míg 60 százalékuk az esetleges váratlan kiadások vagy egy esetleges munkahely elvesztés esetén bekövetkező jövedelem-kiesés fedezésére képez alapot.

Főként a 40-es korosztálynak jelent nagyobb kiadást a gyermekek jövőjének megalapozása, ezt a megkérdezettek harmada jelölte meg megtakarítási célként, ami nem meglepő, hiszen a nyugodt és békés családi körben eltöltött nyugdíjas évek álomképéhez, a legfontosabb az utódok biztonságos és stabil jövője. A megkérdezettek számára a céljaik eléréséhez nem csupán a fedezet megléte a fontos, hanem annak mértéke is, hiszen a különböző álmokhoz különböző értékű megtakarításokra van szükség. A felmérés kitért arra is, hogy mekkora nettó nyugdíj mellett éreznék azt a megkérdezettek, hogy olyan nyugdíjas éveik lennének, amit megálmodtak maguknak.

A válaszadók 70 százaléka nettó 150 ezer Ft feletti nyugdíjjal érezné azt, hogy olyan nyugdíjas évei lennének, mint szeretné; ezen belül 37 százalékuk nettó 220 ezer Ft feletti nyugdíjjal érezné magát nyugodtan. A magasabb elvárt nyugdíj főként a budapestiekre és a felsőfokú végzettségűekre jellemző. Ennél alacsonyabb, nettó 150 ezer Ft alatti nyugdíjjal a megkérdezettek 31 százaléka lenne elégedett. Ugyanakkor érdekes tény, hogy a megtakarítással rendelkező válaszadók körében az átlagnál jóval magasabb azok aránya, akik alacsonyabb (nettó 151-220 ezer Ft-os) nyugdíjjal is beérné. Akinek tehát már most van tartaléka, annak a jövő sem annyira keserű.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.