Városlista
2023. december 7, csütörtök - Ambrus

Hírek

2023. Október 07. 11:07, szombat | PR
Forrás: (x)

Így válasszunk tűzgátló ablakot otthonunkba

Így válasszunk tűzgátló ablakot otthonunkba

Nagyon sokan vannak, akik aggódnak az otthonuk biztonságáért, legyen szó arról, hogy illetéktelenek behatolnak és elvisznek olyan értéktárgyakat, amelyek fontosak számunkra, vagy arról, hogy a ház, vagy annak egy része a tűz martaléka lesz.

Mindkét dolognak megvan a maga létjogosultsága. A betörések sajnos az élet velejárói, sose tudhatjuk, mikor szemeli ki valaki pont a mi otthonunkat.

A tűzesetek azonban sokkal gyakoribbak, a tűzoltóságot nagyon gyakran riasztják ilyen ügyben. Különösen igaz ez a téli hónapokban, amikor beindul a fűtési szezon. Mivel nem mindenki rendelkezik központilag megoldott távfűtéssel, hanem sok helyen a házban lévő kályhákkal történik a fűtés, ezért aztán itt a tűzesetek valószínűsége is nagyobb.

Ennek elejét tudjuk venni azzal, hogy minden szezon kezdetén kitisztíttatjuk a kéményünket és odafigyelünk a fűtőtestek biztonságos működésére is, például nem hagyjuk nyitva az ajtaját még résnyire se és a parázzsal is elővigyázatosan bánunk. Persze, ezen felül még egy sor dolog okozhat tüzet, ezért az egyik legjobb megelőző intézkedés a tűzgátló nyílászárók beépítése.

Ma már rengeteg különböző típusú ajtó, ablak szerezhető be, amelyek tűzgátló funkcióval rendelkeznek. Ezeknek a legfontosabb jellemzője, hogy a keretek is olyan anyagból készülnek és az üvegezés is úgy van megoldva, hogy hosszabb ideig is képes ellenállni a nagyobb hőnek.

Illetve, nem csak a hőnek áll ellen, hanem szigetelő funkcióval is rendelkezik, ezzel pedig meggátolja, hogy a tűz áldozatául esett helyiség szomszédjában rekedt személyek elkerüljék a szén-monoxid és egyéb gázok okozta mérgezést.

Néhány fontos dolog vásárláskor

Alapvetően akkor érdemes tűzálló ajtókat és ablakokat beszereznünk, ha szeretnénk felkészülni az esetleges lakástüzekre, de emellett az ilyen nyílászárók számos egyéb előnnyel is rendelkeznek. Kialakításuk, anyaguk olyan, hogy ezek az ajtók és ablakok remek hő- és hangszigeteléssel rendelkeznek, ezen kívül energiahatékonyság szempontjából is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Az alábbiakban adunk néhány fontos szempontot az ilyen nyílászárók vásárlásához.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy az általunk vásárolt ajtó, ablak megfelelő minőségű legyen. Éppen ezért ellenőriznünk kell, hogy rendelkezik-e a szükséges tanúsítvánnyal. Magyarországon az ilyen üvegek besorolását három dolog jelzi: R - a teherbírás csökkenését jelenti, az E az integritás megsértését, az I betű pedig az üveg hőszigetelési tulajdonságainak elvesztését.

Az ilyen üvegeket gyártó cégeknek az előírt szabványok szerint működő gépeket kell hasznáni és egy szigorúan előírt protokoll szerint végezni a gyártást, így csökkentve az esetleges kockázatokat.

Arról is fontos meggyőződni, hogy az adott üveg tűzvédő vagy tűzálló tulajdonságokkal rendelkezik. A tűzvédő üvegeket olyan anyaggal fedik be, amely meggátolja, hogy a lángok, vagy a füst továbbterjedjen. A tűzállósági idő az üveg minőségétől függően 2 perctől három óráig terjedhet.

A másik, vagyis a tűzálló üveg ennél hatékonyabb megoldást kínál, ugyanis olyan több rétegből álló, köztes rétegezésű üvegtábláról van szó, amely meggátolja a hő terjedését is. Ez a fajta üveg jellemzően legalább egy órán át megfékezi a tűz továbbterjedését.

Ami a tűzálló ablakok anyagát illeti, ezek legtöbbször alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készülnek. Talán meglepően hangzik, de ezeknek a nyílászsáróknak létezik fából készült változata is. Ebben az esetben a fakeret különleges égésgátló impregnálással készül.

A tűzvédelem szempontjából az üvegnek van elsődleges szerepe. A legegyszerűbben ezt a vastagság alapján tudjuk ellenőrizni. Tehát, minél vastagabb egy tűzálló üveg, annál jobbak a tulajdonságai. Ez is egy fontos szempont, amit érdemes szem előtt tartani, mielőtt kiválasztanánk a nekünk tetsző ajtót, ablakot.

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 30. 11:11, csütörtök | PR

Miért fontos a megfelelő kérdések feltevése lakásvásárlás előtt?

10 kérdés, amit fel kell tenned lakásvásárlás előtt.

2023. November 28. 17:48, kedd | PR

Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water

Nagy Ervin 30 évvel ezelőtt édesapja akasztói szódásüzemében indította el azt a vállalkozást, amely ma évi egymilliárdos árbevétellel működik, és 13 országba szállít izotonóniás, sport- és vitaminitalokat.

2023. November 27. 10:20, hétfő | PR

Egy kis újítás a karácsonyi menüben?

A karácsonyi menütervezés egy igen kényes téma tud lenni a családban. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos ételekhez, vannak, akik már biztosan szívesen újítanának.

2023. November 22. 09:12, szerda | PR

K&H: fékre lépett a gyerekinfláció is.