Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2024. Április 16. 08:13, kedd | Helyi

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Mit kell tennünk, hogy az olcsó kínai termékek rendelésekor biztonságban legyenek a bankkártya adataink, és ne tudják illetéktelenek leemelni a számlánkról a pénzünket?

Hogyan védhetjük meg a megtakarításunk? Lengyel Dávid, egy országos információs technológia vállalat műszaki igazgatója, adatvédelmi szakember a Győri Hírek olvasóinak adott tanácsokat.

Agresszív marketingpolitikájának eredményeként senkinek nem kell bemutatni az új „kínai rendelős oldalt”, a Temut. Az utóbbi években tanúi lehettünk hasonló oldalak tündöklésének és bukásának, ám úgy néz ki, az új webshop népszerűsége magasan veri még a Sheint, a Wisht vagy az Aliexpresst.

Az se baj, ha silány a minőség, csak olcsó legyen
Hogy mi áll a siker mögött, egyértelmű. Hihetetlenül olcsón kínálnak mindent és bármit. Elektromos mini fokhagymazúzó, levélalakú szappantartó, élelmiszeresernyő rovarok ellen, sötétben világító dekorációs kavics… a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Sokszor a vevőhöz silány minőségű termék érkezik, ám mindez mit sem számít, hiszen az alacsony ár és az ingyenes visszaküldés kárpótol mindenért.

Ráléptek a GVH tyúkszemére
A Temu nemcsak a fogyasztók, hanem a Gazdasági Versenyhivatal látóterébe is bekerült a közelmúltban, a GVH eljárást indított az online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben.

A vád ellenük egyebek mellett az, hogy úgy tüntetik fel az árakat és akciókat, hogy azokkal megtévesztik a fogyasztót. Továbbá az egész vásárlási folyamat alatt sürgető üzenetekkel nyomasztanak, mint például: "már csak 4 maradt", "majdnem elfogyott", "megvásárolva 1 perccel ezelőtt" "Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket", "Keresett! x eladva az utolsó 24 órában", "A közelmúltban x-en értékelték 5 csillaggal".

Adathalászat a testvérvállalátnál
Ha mindez nem volna elég, a Temut az adathalászat vádja is éri, igaz, ezt minden létező platformon igyekeznek cáfolni a vállalat vezetői. Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy egy, az anyavállalathoz tartozó cégről viszont kiderült, valóban adathalász. Ilyen előzmények után jogosan adódik a kérdés: kell-e féltenie a magyar felhasználóknak a banki adataikat?

Józan ésszel és megfontoltan
– Jellemzően azokkal az adatokkal képesek interneten visszaélni, amit a felhasználó saját maga szolgáltat magáról – hívta fel a figyelmet Lengyel Dávid, adatvédelemmel foglalkozó szakember – Az adataink felhasználásába akkor egyezünk bele, mikor elfogadjuk regisztrációkor a felhasználási feltételeket, illetve az általános szerződési feltételek módosulásának frissítésekor. Úgy gondolom, ezeket senki, vagy legfeljebb a felhasználók nagyon kis százaléka olvassa el és méri fel a kockázatokat.

Az ismertség garancia lehet
A szakember azt tanácsolja, fizetéskor érdemes az ismertebb és nagyobb biztonságot nyújtó pénzküldő rendszereket választani. Véleménye szerint a Paypal, az Apple Pay vagy a Google Wallet megfelelő biztonsági intézkedéseket alkalmaz a felhasználók adatainak védelme érdekében.

Hozzátette, nincsenek száz százalékos védelmet nyújtó rendszerek, de ha a felhasználó óvatos és megfogadja a fentieket, nagy lépést tett az adatai és pénze védelmében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 29. 07:12, szerda | Helyi

Átadták az Egyetem MedTech Egészségtechnológiai Campusának első épületét

A győri Széchenyi István Egyetem a Zrínyi utcában, az egykori kórházi épületegyüttesben valósítja meg a MedTech Egészségtechnológiai Campusát, melynek első elkészült épületét szombaton hivatalosan átadták.

2024. Május 28. 09:14, kedd | Helyi

Visszajutott az élvonalba az ETO!

Az ETO FC Győr 1-0-ra legyőzte a vendéglátó és a mérkőzést emberhátrányban befejező Ajkát a labdarúgó NB II 34., utolsó fordulójának vasárnapi játéknapján, ezzel feljutott az élvonalba.

2024. Május 28. 08:12, kedd | Helyi

Több vonalon is változik a közlekedési rend vármegyénkben

Május 27-től október 6-ig pályafelújítás miatt változik a közlekedési rend a Győr-Veszprém vonalon, a vonatok menetrendjéhez igazodva Zirc és Veszprém között pótlóbuszok közlekednek.

2024. Május 28. 07:15, kedd | Helyi

Az ikrényiek nyomásingadozásra, víz elszíneződésre számíthatnak

A Pannon-Víz Ikrény fő vízellátó rendszerének központi szerelvényaknájában motoros pillangó szelep cserét végez 2024.05.28-án (kedden) 8:00 és 12:00 óra között.